Kongressin turvallisuusjohtajia joutui eroamaan mellakointien jälkimainingeissa – myös Trumpin hallinnossa eroaalto

Bill Clinton syyttää Trumpia Capitol-kukkulan tapahtumista, Washington Post -sanomalehden johto vaatii Trumpia virastaan – yön uutisaiheet kootusti 7:38
Moni syyttää presidentti Donald Trumpin lietsoneen puheillaan kongressiin tunkeutuneita. Tätä mieltä on myös ex-presidentti Bill Clinton.

Kolmen Capitol Hillin kongressialueen turvallisuuspäällikön kerrotaan jättäneen eroanomuksensa heti mellakoita seuranneena päivänä. Myös moni Donald Trumpin hallinon työntekijä sekä kabinetin ministeri on ilmoittanut eroavansa. 

Turvallisuudesta vastanneiden päälliköiden eroa vaativat useat johtavat virkamiehet ja poliitikot. Pölyn hädin tuskin laskeuduttua kongressin käytävillä, jo torstaina erostaan ilmoitti kongressin oman poliisin päällikkö Steven Sund.

Sund jätti eropyyntönsä vain tunteja sen jälkeen, kun edustajainhuoneen demokraattipuheenjohtaja Nancy Pelosi oli sitä vaatinut, uutisoi Yhdysvaltojen julkinen radioverkko National Public Radio NPR.

Pelosin raportoidaan kertoneen, ettei hän ollut kuullut Sundista sanaakaan keskiiviikon hyökkäysten jälkeen. Pelosi kertoi kuitenkin tehneensä Sundin osastolle erittäin selväksi, että vaatisi miehen eroa.

Pelosi ei tyytynyt vain Sundin eroon, jonka eroilmoituksen yhteydessä Pelosi kertoi myös edustajainhuoneen turvallisuudesta vastanneen Paul Irvingin jättävän virkansa.

Myöhemmin samana päivänä republikaanipoliitikko sekä senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell kertoi hyväksyneensä senaatin turvallisuuspäällikkö Michael Stengerin eropyynnön.

Jo aiemmin McConnellin paikan enemmistöjohtajana haltuunsa ottava demokraattien Chuck Schumer oli todennut erottavansa Stengerin itse, ellei mies ymmärtäisi itse erota.

Turvallisuudesta vastanneiden eroamista vaadittiin molemmista demokraatti- ja republikaanipuolueiden riveistä.

Esimerkiksi South Carolinan republikaanisenaattori Lindsey Graham totesi, että turvallisuuden takaaminen onnistui esimerkiksi viime vuonna järjestettyjen mustien sortoa vastustavien Black Lives Matter -marssien aikana huomattavasti paremmin. 

Grahamin mukaan Capitol-kukkulan tapahtumissa olisi voinut käydä vieläkin pahemmin. Hän haki vertausta sotavoimista.

– Jokainen Capitolin puolustuksesta vastannut johtaja epäonnistui velvollisuuksissaan. Jos he olisivat asevoimissa, heidät olisi vapautettu johtajuudestaan ja todennäköisesti tuomittu sota-oikeudessa, Graham totesi.

Trumpin hallinnossa eroaalto

Myös useat Donald Trumpin hallinnossa työskennelleistä sekä kabinetin ministereistä ilmoitti eroavansa, New York Times uutisoi.

Eropäätöksestään ilmoittivat jo torstaina opetuksesta vastannut ministeri Betsy DeVos sekä liikenneministeri Elaine Chao.

Chao ilmoitti erostaan ensimmäisenä mikroblogipalvelu Twitterissä.

– Presidenttiä tukeneet ihmiset tunkeutuivat kongressiin hänen puheidensa jälkeen. Kuten monia teistä, tapahtumat ovat järkyttäneet minua tavalla, jota en vain yksinkertaisesti voi sivuuttaa, Chao twiittasi.

DeVos ilmoitti erostaan presidentti Trumpille jätetyssä kirjeessä, jossa hän kuvaili kongressiin tunkeutuneiden toimintaa järjettömäksi.

– Siitä ei ole epäillystäkään minkälainen vaikutus retoriikallanne oli tilanteeseen ja se oli minulle käännekohta, DeVos kirjoitti Trumpille.

Lue myös:

    Uusimmat