Mainos

Kongon oppositio kampeaa presidenttiä vallasta - lakot ja mielenosoitukset avuksi

Kongon demokraattisessa tasavallassa oppositio on julkistanut suunnitelmansa, jolla yritetään pakottaa presidentti Joseph Kabila vallasta. Oppositio on huolestunut siitä, että vuodesta 2001 lähtien vallassa ollut Kabila yrittäisi jäädä valtaan perustuslain vastaisesti.

Suunnitelmaan kuuluu muun muassa elokuussa pidettävä kaksipäiväinen yleislakko, jonka on tarkoitus toimia varoituksena Kabilalle. Samaan aikaan oppositio järjestää useita mielenosoituksia maassa.

Kongossa syyskuussa ja joulukuussa pidetyissä opposition mielenosoituksissa Kabilaa vastaan kuoli useita ihmisiä.

Oppositiota saattaa pyytää ihmisiä jättämään verot maksamatta

Kongossa on tarkoitus järjestää tänä vuonna vaalit, mikä on osa sopimusta, jolla yritetään ehkäistä väkivaltaisuuksia maassa. Kongo joutui poliittiseen umpikujaan, kun Kabila viime vuonna kieltäytyi eroamasta virkakautensa päättymisestä huolimatta. Hän on kuitenkin saanut toistaiseksi jatkaa presidenttinä aikaansaadun sopimuksen myötä.

Demokratian ja sosiaalisen edistyksen liiton (UDPS) edustajan mukaan Kabilaa ei tunnusteta kuitenkaan enää syyskuun jälkeen presidentiksi, jos hän ei aseta vaalipäivää syyskuun loppuun mennessä.

Edustajan mukaan oppositio aikoo pyytää ihmisiä muun muassa jättämään verot ja vesi- ja sähkölaskut maksamatta, jos Kabila ei aseta vaalipäivää aikataulun mukaan.

Kongo on kärsinyt pitkään väkivaltaisuuksista. Esimerkiksi YK kertoi tässä kuussa, että Kasain alueelta löydettiin lähes 40 uutta todennäköistä joukkohautaa. Haudat löydettiin alueelta, jossa turvallisuusviranomaiset ja heimojoukot taistelevat toisiaan vastaan.

Väkivaltaisuudet alueella saivat alkunsa viime vuonna, kun heimopäällikkö Kamwina Nsapu haastoi presidentti Kabilan hallituksineen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.