Mainos

Kongon kapinalliset suostuivat rauhansopimukseen

Kongon kapinallisjohtajat sanoivat tänään suostuvansa allekirjoittamaan rauhansopimuksen, jonka tarkoituksena on lopettaa vuoden mittainen sisällissota.

Kongon demokraattisen tasavallan eli entisen Zairen sisällissota on uhannut suistaa tasapainosta koko alueen, sillä kuusi Afrikan maata on sotkeutunut konfliktiin. Sotaan osallistuneiden maiden edustajat allekirjoittivat viime kuussa rauhansopimuksen Zambian pääkaupungissa Lusakassa. Kapinalliset kuitenkin kieltäytyivät allekirjoittamasta sopimusta, sillä he eivät päässeet yksimielisyyteen siitä, kumpi kilpailevista kapinallisryhmistä johtaa heidän liikettään ja näin allekirjoittaa rauhansopimuksen.

Umpikujasta pääsemiseksi Afrikan johtajat ehdottivat viime viikolla, että kaikkien Kongon demokratialiikkeen perustajien - kilpailevat ryhmät mukaanluettuina- sallitaan allekirjoittaa Lusakan sopimus. Laajin kapinallisryhmittymä hyväksyi myöhään maanantaina ehdotuksen Etelä-Afrikan ulkoministerin Nkosazana Zuman kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen.

-Toivomme voivamme mennä Lusakaan ennen tämän viikon loppua allekirjoittamaan sopimuksen, sanoi Bizima Karaha, joka on pääkapinallisryhmittymän tiedustelupalvelun johtaja. Ernest Wamba dia Wamba, kilpailevan kapinallisryhmittymän johtaja, sanoi hyväksyneensä ehdotuksen jo useita päiviä sitten ja olevansa myös valmis lähtemään Lusakaan.

Ugandan ja Ruandan tukemat kapinalliset tarttuivat aseisiin presidentti Laurent Kabilaa vastaan viime elokuussa ja ovat siitä lähtien hallinneet laajoja alueita Kongon pohjois- ja itäosissa. Kongon sota on pakottanut sadat tuhannet ihmiset lähtemään kodeistaan ja pannut vastakkain Ugandan, Ruandan, Zimbabwen, Angolan ja Namibian. Lusakan sopimuksen mukaan kaikki osapuolet pidättyvät hyökkäyksistä ja alueelle sijoitetaan rauhanturvajoukkoja, joiden on tarkoitus pitää osapuolet erillään ja riisua aseista useita maan itäosan viidakoissa toimivia armeijoita.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.