Kommentti: Yhteiskuntasopimus – lisää ja vähemmän

Yhteiskuntasopimusneuvottelut näyttävät olevan jälleen juntturassa. Työnantajapuoli EK ei edes aloita liittokohtaisia neuvotteluja yhteiskuntakuntasopimuksen viemisestä työehtosopimuksiin ennen kuin lisää SAK:n liittoja saadaan mukaan.

SAK:n hallituksen kokous eilen ei ollut tässä kovinkaan ratkaiseva, mutta viime viikon superperjantai oli. AKT:tä ei kukaan odottanutkaan mukaan, mutta se oli yllätys että palvelualan suurliitto PAM päätti yllättäen jäädä ulos. PAM:in hallituksen radikaalisiipi äänesti nurin puheenjohtaja Ann Selinin esityksen.

Työnantajapuoli pysyi taktisesti hiljaa viikonlopun ajan ja pamautti vain pari tuntia SAK:n päätöksen jälkeen julkisuuteen, että kattavuus ei riitä. Kiusallisesti pääministeri Juha Sipilä ehti jo toisen kerran iloita ennenaikaisesti, että hallitus voisi keskittyä jo muihin asioihin.

EK haluaa alkuvaiheessa mukaan mahdollisimman suuren porukan, ja PAM:in 230 000 jäsenen ulosjäänti ei siksi käy. Yhteiskuntasopimuksen lukuisissa liittopöydissä on monenlaisia kipukohtia, ja ulosjäämisiä voi tulla vielä lisää. SAK:n sisälläkin taivutellaan PAM:ia mukaan, joten se voitaisiin saada vielä kelkkaan.

Ratkaisu voi löytyä Suomen mallin eli Ruotsin mallin kautta. Mallissa vientialat määrittävät palkankorotuskaton. Osapuolet työstävät mallia lähipäivinä. Jos se alkaa näyttää hyvältä hallituksen kannalta, se voisi viestittää jo ennen kesää, että SAK:n liittojen vaatimat veronkevennykset ovat tulossa.

Veronkevennysten avulla voitaisiin houkutella PAM mukaan, sillä veronkevennykset ovat tärkeitä liitolle, jossa on paljon pienipalkkaisia naisia. PAM:in mukaantulo voisi saada EK:n taas liikkeelle.

Aikaa yhteiskuntasopimuksen sorvaamiseen on kulunut kohta vuosi. Kaikkien vaiheiden jälkeen hallitukselle varmastikin kelpaa se, mitä yhteiskuntasopimuksesta on vielä jäljellä. Jos sopimus kaatuu, hallitus ei voi kunnolla keskittyä muihin asioihin pitkään aikaan.


Lue myös:

    Uusimmat