Kommentti: Yhdysvalloissa pitää varautua nyt siihen, ettei presidentti pysty hoitamaan virkaansa – Trump kuuluu pahimpaan riskiryhmään

8:31
Näin asiantuntija arvioi Trumpin koronatartuntaa – tieto heilauttaa Yhdysvaltain presidentinvaalien kampanjointia.

Vaaleista viis! Yhdysvaltojen johdossa täytyy varautua siihen, ettei presidentti pysty hoitamaan virkaansa, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttinen.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin koronavirustartunta ei hyödytä ketään. Demokratian kannalta parasta olisi, jos ehdokkaat saisivat vedota äänestäjiin turvallisesti omalla tyylillään.

Vaikka sitten niinkin kaoottisella tavalla kuin tiistain väittelyssä nähtiin.

Vielä on mahdotonta sanoa, kuinka Trumpin koronatartunta vaikuttaa vaaliasetelmiin. Kampanjatilaisuuksia luultavasti perutaan, ja 15. lokakuuta pidettävä tv-väittely on luultavasti vaakalaudalla. Mutta kyseessä on nyt muutakin.

Donald Trumpin koronavirustartunta tarkoittaa sitä, että liittovaltion huipulla pitää varautua nyt pahimpaan. 74-vuotias Trump kuuluu ikänsä puolesta vaarallisimpaan riskiryhmään. Yhdysvalloissa yli 80 prosenttia covid-19-tautiin kuolleista on iältään yli 65-vuotiaita.

Varapresidentti Mike Pencen täytyy ainakin pitää huoli siitä, että hän pysyy terveenä. 61-vuotiaan Pencen täytyy olla valmis johtamaan maata, jos Trump jostain syystä ei kykene tekemään päätöksiä koronaviruksen aiheuttaman sairauden vuoksi.

Pencen ja Trumpin fyysiset välit ovat kuitenkin voineet viime päivinä olla läheiset, eikä Trumpin vaalikampanjassa ole liiemmin piitattu maskeista tai turvaväleistä. On hyvin mahdollista, että myös Pence on altistunut koronavirukselle.

Pahimmassa tapauksessa sekä Trump että Pence voivat jossain vaiheessa joutua yhtä aikaa sairaspetiin. Tällöin edustajainhuoneen puheenjohtajan, demokraatti Nancy Pelosin täytyy valmistautua ottamaan ohjat. Pelosi täytti maaliskuussa 80 vuotta, joten hänenkin kannattaa pitää turvavälit kunnossa.

Tällä erää Trumpin oireet ovat tiettävästi lieviä. Toivoa sopii, että presidentti ja hänen puolisonsa sairastavat taudin lievänä. Vaaleihin on enää 31 päivää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja