Kommentti: Satanen saattaa olla vain sivulaji – Suomen pikajuoksun todellinen ihme vasta tulossa?

0:35

Reilun kymmenyksen päähän miesten 100 metrin Suomen ennätyksessä Turun illassa päässyt 17-vuotias Samuel Purola saattoi tehdä huiman tuloksensa tulevalla sivumatkallaan.

Tiistain 12 asteen lämpötilassa aika 10,33 jäi vain 12 sadasosan päähän Tommi Hartosen vuonna 2001 tekemästä Suomen ennätyksestä 10,21. Purola arvioi itse, että tällä kaudella saattaisi vielä olla mahdollista yltää noin 10,25:n aikoihin.

Hurjia ennustuksia nuorukaiselta. Toki viime syyskuussa Tampereella tehty 10,53 ennakoi jo tulevaa ja onhan Purola ollut lajiväen suurennuslasin alla jo useamman vuoden ajan. Kehitys alkukauden kolmessa juoksussa (10,44–10,35–10,33) on silti aivan käsittämätöntä tahtia.

Paavo Nurmen stadionin huoltoportilla poikansa juoksua seurannut valmentajaisä Mika Purola uumoili, että tulevaisuudessa Samuelilta saatetaan nähdä kovimmat suoritukset satasen sijaan 200 metrillä. Tähän suuntaan ohjaa myös juoksijan ruumiinrakenne. 188-senttinen ja lähes 90-kiloinen kaveri on juoksijatyypiltään sopivampi kakkoselle, jossa häneltä voidaan pian odottaa jo 21 sekunnin alitusta. Viime talvena hallissa meni jo 21,29 vauhtiin, mutta tämä kausi mennään vielä todennäköisesti satanen edellä.

Samuel Purola piti itse omia lähtöjään heikkoina, vaikka isän mukaan Turun juoksuista finaalistartti näytti jo kohtalaisen hyvältä.

– En usko, että Samuel tulee koskaan olemaan noilla välityksillä mikään tykkilähtijä. Samuel on itsekin sanonut, että harvoin näitä matkoja lähdössä ratkaistaan, Mika Purola kommentoi tiistaina.

200 metrillä Suomen ennätys 20,47 on niin ikään Hartosen nimissä. Tuo aika on Sydneyn olympialaisista syksyltä 2000, jolloin Purola oli vasta neljän kuukauden ikäinen.

Geenit ainakin ovat kohdallaan. Isä juoksi aikoinaan 11 sekunnin alle ja setä Pertti Purola satasella 10,49 ja kakkosella 21,23.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja