Kommentti: Presidenttipeli uusiksi Ranskassa - Venäjällä hymistään tyytyväisyyttä

Yhdysvaltain vaalihuuman jälkeen seuraava presidentillinen taistelutanner löytyy Ranskasta. Maan kevään presidentinvaaleista voikin muodostua yllättävänkin mielenkiintoinen näytelmä.

Kuviot Ranskan presidenttipelissä tekivät viime yönä aikamoisen käännöksen. Keskustaoikeston ehdokaskilpailu oli pedattu entisen presidentin Nicolas Sarkozyn ja 1990-luvulla pääministerinä vaikuttaneen Alain Juppen välille. Vaaliväittelyissä hyvin onnistunut ja kaksikon takaa varkain noussut entinen pääministeri Francois Fillon varasti kuitenkin show'n ja nousi ehdottomaksi ennakkosuosikiksi koko presidenttikilvassa.

Ranskassa nykyisen sosialistipuolueen presidentin Francois Hollanden kannatuslukemat kyntävät niin alhaalla pohjamudissa, että hänen jatkokaudelleen ei nähdä juurikaan mahdollisuuksia. Hollande ei ole itse vielä ilmoittanut lähteekö hän kisaan mukaan lainkaan. Olipa sosialistien ehdokas kuka tahansa, on hänen menestystään kevään vaaleissa hyvin vaikea nähdä.

Sosialistit ovat kuitenkin olleet aktiivisia jo nyt, ennen oman ehdokkaan valintaa. Eiliseen keskustaoikeiston vaaliin pääsi osallistumaan kuka tahansa, mikäli oli valmis maksamaan muutaman euron vaalimaksun. Moni halusikin käydä antamassa äänensä presidentin paikkaa uudelleen hamuavaa Sarkozyta vastaan. Vasemmalla siivellä suurin pelko liittyy nimittäin oikeistopopulistisen Kansallisen rintaman johtajaan Marine Le Peniin.

Populismin (voitto)kulku jatkuu?

Le Penin uskotaan tekevän saman tempun kuin isänsä vuoden 2002 vaaleissa eli yltävän presidentinvaalien toiselle kierrokselle kahden pääpuolueen ulkopuolelta. Le Penille haluttiinkin oikeiston ulkopuolella jo nyt tarpeeksi vahva vastaehdokas.

Donald Trumpin voitosta lisää uskoa ja intoa saanut Le Pen puhkuu itseluottamusta ja julistaa kaiken olevan nyt mahdollista. Mielenkiintoista on nähdä, millä tavoin Le Pen aikoo hyödyntää Trumpin jytkyä tai ottaa opiksi tämän kampanjasta.

Brexitin ei pitänyt olla mahdollista. Trumpin valinnan ei pitänyt olla mahdollista. Le Penin valinnan ei pitänyt olla mahdollista. Kaksi kolmesta on kuitenkin jo toteutunut ja Le Pen ratsastaa nyt tällä kortilla. Ja mahdollista se onkin. 

Huomattavasti todennäköisempää on kuitenkin keskustaoikeiston ehdokkaan voitto. Tällä hetkellä näyttää vahvasti, että Fillonin voitto.

Venäjä voittaa

Taistelupari Fillon - Le Pen olisi mielenkiintoinen siitäkin syystä, että molemmilla on läheisiä suhteita Venäjään.

Le Penin Kansallinen rintama on ollut avoimen myönteinen Venäjää kohtaan. Puolue on myös myöntänyt ottaneensa yhdeksän miljoonan lainan venäläiseltä pankilta ja Venäjän on huhuttu rahoittavan muutoinkin puolueen toimintaa. Le Penillä on sanottu olevan tiiviit suhteen Kremliin ja hän puolustanut muun muassa Krimin valtausta.

Raketinlailla presidenttikisan piikkipaikalle noussut Fillon on niinikään ajanut kampanjassaan läheisempiä suhteita Venäjään. Hänen mukaansa länsimaiden pitäisi liittoutua Venäjän kanssa muun muassa Isisin vastaisessa taistelussa ja luopua Venäjän talouspakotteista.

Fillonilla on lisäksi hyvin henkilökohtaisetkin suhteen Venäjään ja presidentti Vladimir Putiniin. Esimerkiksi Expressen kertoo kuinka Fillon on vieraillut usein Putinin kotona, lasketellut Sotshin olympiarinteillä tai kuinka Putin lähetti ranskalaisystävälleen pullon harvinaista vuosikertaviiniä tämän äidin kuoleman muistoksi.

Venäjällä ollaankin siis varmasti enemmän kuin tyytyväisiä kehityssuuntaan, johon Ranskan vaaleissa ollaan menossa. Niin tai näin, Ranska on tarjoamassa mielenkiintoisen vaalikevään Yhdysvaltain vaalikrapulan perään.

Yllätysnimi nousi uudeksi suosikiksi Ranskan seuraavaksi presidentiksi 2:19

Lue myös:

    Uusimmat