Kommentti: Oliver Helander on muuttunut mies

Tero Pitkämäen tulo Oliver Helanderin valmentajaksi oli kuin isku kultasuoneen. Helander on muuttunut mies niin fyysisesti, mutta mikä tärkeintä, myös henkisesti, kirjoittaa MTV Urheilun Eren Gürler.

Oliver Helander onnistui EM-finaalissa siinä, missä ei ole onnistunut tähän mennessä vielä koskaan. Hän sai mitalin, mutta en tarkoita tällä kertaa sitä.

Loppukilpailussa miehen kaksi ensimmäistä heittoa olivat epäonnistuneita, ja hän oli kolmannelle kierrokselle lähdettäessä selkä seinää vasten. Aikaisemmissa arvokisoissa samanlaisessa tilanteessa ollessaan Helander on saanut pettyä kerta toisensa jälkeen. Toisin sanoen mies on sulanut.

Nyt sen sijaan rävähti, ja kunnolla.

Helander tuli viivalle hyvällä juoksulla, iski pönkän maahan ja saatteli keihään hyvään asentoon. Vaikea sanoa tarkasti, mitä hänen mielessään liikkui ennen heittoa, mutta tulos ja suoritus kertovat, että pää ja luotto omaan tekemiseen olivat kunnossa. Keihäs kaarsi lukemiin 85,75 ja Helander sai tuulettaa vapautuneesti sen perään.

Tero Pitkämäen tulo Helanderin valmentajaksi noin kolme vuotta sitten on ollut hänen uransa kannalta kullanarvoista. Jo ensimmäisistä päivistä alkaen Pitkämäki toitotti, että vammojen kanssa kärsinyt Helander pitää ensin parsia kuntoon, ennen kuin voidaan puhua menestymisestä. Sen jälkeen on satsattu siihen, että Helander myös pysyy terveenä, mutta ennen kaikkea kestää heittämistä.

Tämän kauden kilpailujen tulostaso todistaa, että kolme vuotta siinä meni, mutta tehtävässä on onnistuttu. Suomalaisheittäjän huonoin tulos tämä kauden kilpailuista on 83,99 ja paras EM-finaalin 85,75.

Helander itse kiitti Pitkämäkeä kilpailun jälkeen, ja totesi, että moninkertaisen arvokisamitalistin opein hän on kehittynyt joka osa-alueella. Itse nostan henkisen puolen kehityksen kaikista tärkeimmäksi. Mutta kuten Helander itse sanoo, joka osa-alueen kehitys on mahdollistanut sen, että myös pää kestää tiukassa paikassa. 

”On kyllä aika paljon rennompi fiilis lähteä ihan mihin kisaan vaan nykyään”, Helander sanoi EM-finaalin jälkeen. Se tietää sitä, että vastustajat saavat varoa, tästä lähtien aivan joka ikisessä kisassa.

Lue myös:

    Uusimmat