Kommentti: Nyrkkeilyn ikivanha sanonta vaarassa Fury–Usyk-ottelussa – Mike Tyson osoitti sanat roskaksi

Tunteet kuumenivat superottelun punnitustilaisuudessa – Tyson Furylta kovaa tekstiä Oleksander Usykille 2:02
Tunteet kuumenivat superottelun punnitustilaisuudessa – Tyson Furylta kovaa tekstiä Oleksander Usykille.

Raskaansarjan nyrkkeilyä pidetään isojen miesten hallitsemana lihamyllynä, mutta aika ajoin kehäköysien sisään kiipeää ottelija, joka kääntää epäedulliset lähtökohdat edukseen. Oleksandr Usyk voi osoittaa vanhan sanonnan hölynpölyksi MM-ottelussa Saudi-Arabiassa Suomen aikaa sunnuntain vastaisena yönä, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen. 

Hyvä iso mies voittaa aina hyvän pienen miehen. 

Tähän sanontaan törmään usein nyrkkeilyn, ja erityisesti raskaansarjan nyrkkeilyn kohdalla. Tämä sanonta pitää myös hyvin usein paikkansa, sillä varsinkin pituudesta ja ulottuvuudesta on hyötyä kehässä, jos nyrkkeilijä on tarpeeksi taitava hyödyntämään ne. 

Maailmanmestari Tyson Fury osaa hyödyntää ne. Taitonsa lisäksi hän on kovalyöntinen, 206-senttiseksi hämmästyttävän nopea ja ketterä sekä iskunkestävä, minkä hän osoitti nousemalla kanveesilta Deontay Wilderin nukutuslyöntien jäljiltä. 

– Voit voittaa keskitason isoja miehiä, mutta et pysty voittamaan eliittitason isoja miehiä, koska koolla todella on väliä, Fury linjasi huhtikuussa Usyk-superotteluun viitaten. 

Oleksandr Usyk on alemman raskaansarjan entinen kiistaton ja tappioton mestari. Jo tämä fakta ennakoi sitä, että hän lähtee Fury-otteluun fyysiseltä takamatkalta. Senttejä varressa on 15 vähemmän, ulottuvuudessa hän häviää 18 senttiä. 

Mahdoton tehtävä ukrainalaiselle? Ei todellakaan. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Fury on nostettu arvioissa lieväksi ennakkosuosikiksi pitkälti juuri fyysisten etujensa takia, mutta Usyk on jo osoittanut pärjäävänsä isompia miehiä vastaan kukistamalla lähes kaksimetrisen ja syliväliltään 208-senttisen Anthony Joshuan kahdesti. Joshuakin on Furyn tavoin teknisesti taitava ottelija.

Joshua vaikutti Usykin herhiläismäisessä ja yllättäviä iskukulmia sisältäneessä paineessa ajoittain neuvottomalta. Fury on tekniselle, taitavalle ja liikkuvalle ukrainalaiselle todennäköisesti kovempi haaste, vaikka brittisuupaltin ajoittain kaoottinen elämä kehän ulkopuolella herättääkin kysymyksiä. 

Ikivanha sanonta pätee siis ennakkoarvioissa, mutta muutama tähti-iskijä on jo osoittanut sen tyhjäksi. 

Mitoiltaan Usykin kanssa identtinen David Haye sokeerasi nyrkkeilypiirit vuonna 2009 kukistamalla jättiläismäisen, peräti 213-senttisen maailmanmestarin Nikolai Valujevin.

Räikein esimerkki sanontaa vastaan on tietysti Mike Tyson, joka nousi vain 178-senttisenä ruutitynnyrinä raskaan sarjan legendaksi ja painoluokan pelätyimmäksi ottelijaksi. Nopea, räjähtävä ja hirmuisella iskuvoimalla varustettu Tyson hallitsi raskasta sarjaa 1980-luvun lopulla ja nousi uudestaan mestariksi seuraavan vuosikymmenen puolivälissä.

Mike Tyson on toiminut jo inspiraationa Tyson Furylle tämän kastetilaisuudessa. Nyt hän voi olla sitä ottelijana Usykille.

Lue myös:

    Uusimmat