Kommentti: Mercedes valitsi Valtteri Bottaksen kanssa vaarallisen tien – mestaritalli saattaa vielä joutua naurunalaiseksi

0:27
Sunnuntain kilpailussa Mercedeksellä ei ole varaa samanlaisiin virheisiin kuin lauantain aika-ajoissa

Mercedes teki Venäjän GP:ssä sen, mistä tallipäällikkö Toto Wolff rivien välissä vihjaili jo lauantai-iltana. Voimayksikön osien vaihtaminen pudottaa Valtteri Bottasta lähtöruudukossa alaspäin häiritsemään jo aiemmin lähtöruudukon perälle pudonneen Max Verstappenin kilpailua. Strategia saattaa olla nerokas onnistuessaan – mutta vain silloin, kirjoittaa MTV Urheiliun Mikko Hyytiä.

MAINOS

Koko F1-kausi C Moressa!

Meksikon GP 5.-7.11.

Pe: 1. harjoitukset klo 19.25, 2. harjoitukset klo 22.55

La: 3. harjoitukset klo 18.55, aika-ajot klo 21.55, ennakkotunnelmat klo 21.00

Su: Meksikon GP klo 20.55, ennakkotunnelmat klo 20.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Panokset kovenevat, kun F1-kaudesta on Venäjän GP mukaan lukien ajamatta enää kahdeksan osakilpailua. Verstappen johtaa kuljettajien MM-sarjaa vain viiden pisteen erolla Lewis Hamiltoniin, joka starttaa tänään neljännestä lähtöruudusta.

Valmistajien puolella Mercedes on 18 pistettä Red Bullia karussa.

Bottas siis johtaa kakkoskuskien taistoa Sergio Péreziä vastaan 23 pisteellä, vaikka on keskeyttänyt kolmesti – kahdesti ilman omaa syytään – meksikolaisen yhtä keskeytystä vastaan. Toisin kuin Bottaksen, Pérezin suorituskykykäyrä ei myöskään osoita tällä hetkellä ylöspäin.

Näistä lähtökohdista on täysin selvää, että Mercedes ei pelaa nyt Sotshissa Bottaksen kohdalla valitsemaansa peliä tallimestaruuden takia. Peliä pelataan Hamiltonin kahdeksannen maailmanmestaruuden hyväksi.

Hamiltonin kuuden edellisen mestaruuden kohdalla Mercedes pääsi kausi toisensa jälkeen siinä mielessä helpolla, että tallilla oli joka vuosi sarjan selkeästi paras auto; menestys ja mestaruudet eivät vaatineet mitään ylimääräistä.

Nyt tilanne on toinen. Kilpailuetua on haettava kaikkialta, mistä sitä suinkin vain on saatavilla.

On silti äärimmäisen outoa, että näin merkittävä strateginen ratkaisu tehdään vain toisen tallin häiritsemiseksi. Kyllä, virallinen selitys on se, että Bottakselle haluttiin vain saada loppukaudeksi lisää osia käytettäväksi, ja tämän saa kukin halutessaan uskoa. 

Yleensä – sekä urheilussa että elämässä ylipäätään – on kuitenkin niin, että takuuvarmin tie menestykseen on keskittyä omaan tekemiseen. Muihin on huomattavasti vaikeampi vaikuttaa kuin omaan itseensä, eikä mikään edes takaa, että se onnistuu.

Mercedeksen kannalta sopiikin toivoa, että nyt valittu taktiikka kantaa myös hedelmää. Muuten alkaa väkisinkin huolettaa, kompuroiko viime vuosina konemaisella varmuudella suorittanut talli tiukan taistelun tuoksinassa omaan nokkeluuteensa – ja näyttää siinä sivussa äärimmäisen tyhmältä.

Osa toimittajista naureskeli Wolffille jo lauantai-illan lehdistötilaisuudessa, kun hän lievästi sanottuna haki sanojaan Bottaksen kisastrategiasta puhuessaan.

Vaarana on, että sunnuntai-iltana nauraa joku muukin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja