Kommentti: Laineen valinta World Cupiin – politiikkaa vai populismia?

Nuorten maailmanmestari, aikuisten MM-kisojen arvokkain pelaaja, Suomen mestari ja todennäköinen NHL:n kakkosvaraus. Vaikuttaa yksinkertaiselta valinnalta Leijonien joukkueeseen World Cupiin.

Leijonien uuden päävalmentajan Lauri Marjamäen asemaa ei sovi kuitenkaan kadehtia hänen pohtiessaan Patrik Laineen mahdollista ottamista Suomen eliittiryhmään. Laineen näytöt ovat vakuuttavat – varsinkin 18-vuotiaaksi – mutta World Cupissa hänen olisi näytettävä kykynsä maailman parhaiden jääkiekkoilijoiden rinnalla.

MM-kisoille, nuorten vastaaville ja SM-liigalle kuuluu oma kunniansa, mutta niistä on vielä rutosti matkaa jääkiekkoilun kirkkaimpiin valokiiloihin.

Jos jääkiekkomaajoukkuevalinnat tehtäisiin suoralla kansanvaalilla, Laine matkaisi syksyllä Torontoon massiivisen äänivyöryn saattelemana. Jos "Late" olisi populisti, tästä narusta olisi helppo nykäistä.

Tärkeimmät ovat tietenkin raa'at kriteerit – eli onko Patrik Laine riittävän "hyvä" World Cupiin? Hyvyyttä on jääkiekkoilussa monenlaista. Laineen tehtävä olisi luonnollisesti tehdä maaleja. Suomella ei ole varsinaista runsaudenpulaa luontaisista huippumaalintekijöistä, mikä onkin Laineen suurin sauma joukkueeseen.

MM-kisajoukkueesta puuttuivat muiden muassa Valtteri Filppula, Teuvo Teräväinen, Jori Lehterä ja Joonas Donskoi. Loistavia NHL-hyökkääjiä, mutta tuskin maailmantason maalipelotteita. Mennyt NHL-runkosarjakausi kertoikin taalaleijonien maalivainusta synkkää tarinaa: Aleksander Barkov oli suomalaisista paras maalintekijä 28 osumallaan. Maalikuningas Aleksandr Ovetshkin osui lähes tuplaten (50 maalia). Kukaan muu suomalainen ei saanut edes 20 maalin rajaa rikki; toiseksi sijoittuneen Leo Komarovin (19 kaappia) edelle meni pelkästään kanadalaisista 51 ukkoa.

Nuorten esiinmarssista tulee yksi World Cupin suurimmista mielenkiinnon kohteista. Siinä piilee toinen suuri peruste Laineen valinnalle. Lupausten joukkueeseen Team North Americaan on jo nyt nimetty Connor McDavid ja Jack Eichel. Auston Matthewsin nimeä odotetaan lisättäväksi perjantaina. Nämä ovat kavereita, joiden tasoiseksi Laineen on osoitettava itsensä NHL-uralla (joka alkaa todennäköisesti tulevana syksynä).

Toistaiseksi Marjamäki ei ole kommentoinut nuorten kultaleijonien (vertautuuhan Laine myös Sebastian Ahoon ja Jesse Puljujärveen) mahdollisuuksia World Cup -ryhmään. Hän myönsi MTV Sportille valinnoista tulevan "mielenkiintoiset" ja vihjasi, että nuorten huippukykyjen esiintulo on erityisen tärkeää suomalaisen jääkiekon "isossa kuvassa". Tämä saattoi olla viittaus siihen, että Laineen ja kumppanien aika ei koita vielä huipputurnauksessa Torontossa. Perjantaina se selviää.

Suomen joukkueessa on vielä paikat yhdelle maalivahdille ja kuudelle kenttäpelaajalle.

World Cup on pohjoisamerikkalainen turnaus ja siten paitsi kisa jääkiekkomaiden paremmuudesta myös suuri show, jossa NHL näyttää parastaan. Kukapa ei panisi kuuminta tuotettaan näyteikkunan parhaalle paikalle?

Lue myös:

    Uusimmat