Kommentti: Katsoin pari sekuntia uusia muumeja ja yllätyin totaalisesti – kaikkein tärkein elementti puuttuu

Muumilaakso päivitettiin uudelle vuosituhannelle 1:43

Uudet Muumilaakso-jaksot yllättivät jo ensimmäisillä sekunneilla, kirjoittaa MTV Uutisten sisältökoordinaattori Heli Mettänen.

Muumit heräävät aivan uudella tavalla talviuniltaan tänä keväänä, sillä Ylellä starttaa Muumilaakso-sarja, jossa monelle lapsuudesta tutut hahmot ovat käyneet läpi aikamoisen muodonmuutoksen. Seitsemän suomalaista näyttelijää on antanut äänensä Muumilaakson asukeille, ja jo sarjan alkumetreiltä selviää, että monikaan asia uusissa Muumeissa ei ole ennallaan. Ja tämä hämmentää.

Tunnusmusiikki on vanhojen Muumien tärkein elementti

Ennakko-odotuksitta käynnistämäni ensimmäinen Muumilaakso-jakso sai heti ensimmäisillä sekunneilla aikaiseksi valtavan hämmennyksen. En ollut tullut ajatelleeksi sitä, kuinka valtava merkitys tutulla tunnusmusiikilla on ollut siinä, millaiseen tunnelmaan mieli muumeja katsoessa virittyy. Ja se tuttu tunnusmusiikki puuttuu.

"Ei muumitaloa lukita yöksi, hei muumit.
Kun hämärä hiipuu jo tähtien vyöksi, hei muumit.
Karkeloi kansa ja kunnailla soi, muumeilta elämää oppia voi.
Hei muumit, hei muumit."

Nämä sanat ovat monille erityisen tutut, ja jo kertosäettä tavaillessa mieleen tulee melodia, joka yhdistyy mielessä automaattisesti kappaleen sanoihin. Tätä ilmiötä ei kuitenkaan tapahdu Muumilaakso-jaksojen kohdalla, sillä 3D-animaatiohahmoiksi kehittyneet muumit esitellään sarjassa aivan erilaisen musiikin saattelemina.

Lämpimät mielikuvat muumeista eivät herää, kun ensimmäinen jakso starttaa Alman Starlight-kappaleella. Kappaleessa ei sinänsä ole mitään – päinvastoin – mutta hämmennys valtasi mieleni, kun hoksasin, kuinka valtava merkitys tutulla tunnusmusiikilla on ollut osana muumeja.

Alkuhämmennyksen jälkeen uudet muumit tekivät kuitenkin suuren vaikutuksen nimenomaan äänien vuoksi. Sarjassa kuullaan niin tunnettuja näyttelijöitä, että sen katsominen tuntui heti turvalliselta.

Suurin kiitos tästä kuuluu Muumimamman äänenä sarjassa kuultavalle Satu Silvolle. Hänen roolinsa ansiosta täysin uudistuneet muumit nostavat pian alkuhämmennyksen jälkeen suupielet hymyyn ja saavat aikaan levollisen tunteen – aivan kuten alkuperäinen Muumilaakson tarinoita silloin lapsuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat