Kommentti: Järkyttävä, tunteikas, upea ja historiallinen EM-debyytti – Huuhkajat on jo nyt lähellä sensaatiomaista jatkopaikkaa

8:55
Video: Christian Eriksenin sairauskohtaus keskeytti ottelun, Huuhkajat löi EM-avauksessaan Tanskan Joel Pohjanpalon maalilla.

Suomen ensimmäinen ottelu EM-kisoissa keskeytyi karmivaan painajaiseen, josta toivuttuaan Huuhkajat eteni huikeiden vaiheiden jälkeen sensaatiomaiseen voittoon, kirjoittaa Ville-Veikko Valta Kööpenhaminan Parkenilta.

Ainakin siitä tuli ikimuistoinen. En ole vielä oikein varma, olisinko halunnut olla paikan päällä todistamassa kaikkea näkemääni, mutta kysykää vaikkapa viikon päästä uudestaan. Josko silloin olisin jo kyennyt jollain tavalla käsittelemään tätä kaikkea.

Jos luet tätä, olet luultavasti kuullut, mitä tapahtui. Tanskan suurin tähti Christian Eriksen lyyhistyi kentän pinnalle 40 peliminuutin jälkeen, eikä enää noussut. Minuutteja kestänyt elvytysprosessi on heittämällä järkyttävin kokemus koko urheilutoimittajan urallani.

Kokemus oli jaettu kaikkien Parkenin stadionilla olleiden kanssa. Järkytys, avuttomuus, toivottomuus nousivat pintaan, kun elvyttäminen vain jatkui ja jatkui.

Eriksen pääsi lopulta sairaalaan ja viimeisten tietojen mukaan on toipunut hengenvaarallisesta tilanteestaan ainakin toistaiseksi säikähdyksellä. Se lienee päällimmäisin sanottava koko ottelusta.

Tieto Eriksenin vakaasta tilasta kiiri stadionilla, ja ottelua päästiin tuntikausien viivytyksen jälkeen lopulta jatkamaan maltillisen optimistisissa tunnelmissa.

Tätä ennen Kööpenhaminan Parkenilla koettiin upea hetki, jossa järkyttävä kokemus yhdisti suomalaista ja tanskalaista yleisöä. Huuhkajien kannattajien aloitteesta stadionilla kaikui kovaa Christian Eriksenin nimi.

Yleisö oli herännyt kollektiivisesta painajaisestaan.

Uusintastartin jälkeen Tanska vei ottelua mielin määrin, kun taas Suomi vaikutti yhä kaikesta lamaantuneelta. Jossain vaiheessa kuin taikaiskusta se kuitenkin alkoi herätä horroksestaan ja pitää palloa myös itse.

Yksi harvoista kunnon hyökkäyksistä, kenties se ensimmäinen koko toisella puoliajalla, tuotti välittömän tuloksen. Pallo pelattiin komean hallintajakson päätteeksi Jere Uroselle vasempaan laitaan, jolla oli roimasti aikaa asetella ulospäin kiertävää keskitystään.

Samaan aikaan Suomen hyökkääjä, lähes koko ottelun pimennossa ollut Joel Pohjanpalo näki tilaisuuteensa koittaneen. Tällaisista paikoista hän on iskenyt lukuisia maaleja urallaan aina Bundesliigassa asti.

Pohjanpalo syöksyi ahnaasti puskupalloon ja täräytti sen voimalla maan kautta kohti Tanskan maalia. Kasper Schmeichel sai käpälänsä väliin, mutta ei voinut mitään. Pallo lipsahti maaliin.

Pohjanpalo osoitti tyylikkyyttä villisti juhlineen suomalaispäädyn edessä. Hän ei halunnut tuulettaa osumaansa ja viittilöi muitakin rauhoittumaan.

Eriksenin tilanne huomioiden liian riemukasta juhlimista oli syytä välttää.

Pohjanpalon sijaan ottelun suurin sankari oli kuitenkin – Eriksenin hengen pelastaneiden lääkintähenkilökunnan ohella – Suomen maalivahti Lukas Hradecky.

Sensaatiomaisen ottelun Huuhkajien maalilla torjunut turkulainen pysäytti ottelussa kuusi tanskalaislaukausta.

Tärkein niistä oli Tottenhamin Pierre-Emile Höjbergin ampuma rangaistuspotku, jonka Paulus Arajuuren varomaton liukutaklaus oli aiheuttanut ottelun 74. minuutilla.

Hradecky oli Parkenilla kivijalka, jonka varaan uhrautuva suomalaispuolustus saattoi kerta toisensa jälkeen luottaa.

Kaiken kaikkiaan Suomen puolustustaistelu, Hradeckyn torjuntatyöskentely ja tilanteen kokonaisvaltainen haltuunotto sekä Pohjanpaloon maaliin johtanut hyökkäys olivat upea suoritus Huuhkajilta.

Voitto Tanskasta tietää hyvin todennäköisesti sitä, että Suomi on jo nyt lähellä jatkopaikkaa kivikovasta lohkostaan.

Kun kuudesta lohkosta mukaan selviää voittajien lisäksi jatkoon kakkoset ja neljä parasta kolmanneksi sijoittunutta, pistematematiikka antaa jo nyt Suomelle todella korkean jatkoonpääsyprosentin.

Tunnetta tästä illasta ei ainakaan puuttunut. Sitä olisi voinut olla jopa pari napsua vähemmän.

Lopuksi vielä: Kiitos Eriksenin hengen pelastaneille ihmisille. Ilman heitä tästä illasta olisi tullut vieläkin järkyttävämpi painajainen.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja