Kommentti: Huawein taittuvanäyttöinen Mate X on sekä hienompi että suuririskisempi kuin Samsung-kilpailijansa

Taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa nähdään hyvin erilaisia ratkaisuja. Huawein tänään julkistama sen ensimmäinen taittuvanäyttöinen älypuhelin Huawei Mate X on aika lailla täysin eri linjoilla kuin millainen on Samsungin taittuvanäyttöinen Galaxy Fold.

Kun Samsungin uutuus avautuu kirjan tavoin ja sisältää taittuvan sisänäytön lisäksi erillisen kansinäytön, on Huawei päätynyt heti ratkaisuun, jota pidetään astetta kunnianhimoisempana: ulospäin taittuvaan näyttöön, joka jää suljettunakin kokonaisuudessaan puhelimen ulkopinnalle.

Lähtökohtaisesti Huawein ratkaisu vaikuttaa elegantimmalta. Näyttöjä on kahden sijaan vain yksi ja kameroita neljä. Avattuna Mate X:n näyttö on kooltaan 8 tuumaa. Kiinni taitettuna Mate X:ssä on toisella puolella 6,6 ja toisella 6,38 tuuman näyttö. Reunukset näytön ympärillä ovat yllättävänkin pienet.

Mate X:n hinnaksi Huawei ilmoitti 2 299 euroa 8 gigatavun RAM- ja 512 gigatavun tallennusmuistilla. Puhelimen kerrottiin olevan tulossa saataville vuoden puolivälin paikkeilla.

Samanaikaisesti kun Huawei Mate X:n rakenne on sekä elegantimpi kuin myös futuristisempi verrattuna Galaxy Foldiin, kasvattaa se myös riskejä. Kestävyys on suuri kysymysmerkki. Taittuvien näyttöjen pinnoissahan käytetään lasin sijaan tietenkin jotain muuta, käytännössä muovipohjaista materiaalia. Nämä voivat naarmuuntua herkemmin, ja kun tällaisella pinnalla varustettu näyttö on laitteen molemmin puolin ja toisen kyljen yli, joutuu pinta lähes jatkuvan rasituksen alle. Tässä suhteessa vasta pidempi käyttökokemus paljastaa, onko taittuvasta näytöstä todelliseen käyttöön vai enemmänkin koristeeksi.

Huawei ei vielä tänään päästänyt suurta yleisöä tutustumaan lähemmin Mate X:ään. Puhelimet oli suljettu suojaavien lasikaappien sisään. Osalle suuremmista ulkomaisista medioista oli myönnetty pääsy kuvaamaan (ei kuitenkaan käsittelemään) uutuutta ennakkoon. Näissä demolaitteissa taitoskohdan ”rosoisuutta” oli peitelty täydellä näyttökirkkaudella ja tietenkin sillä, ettei laitetta saanut omiin käsiinsä.

Huojentavaa toisaalta on, että mahdollisesti naarmuuntumisherkemmän muovisen näyttöpinnan pitäisi toisaalta olla lasia pudotuskestävämpi.

Mate X on myös Huawein ensimmäinen 5G-yhteyksiä tukeva älypuhelin. Akun kapasiteetti on 4 500 milliampeerituntia, joka kuulostaa melko hyvältä auki taitettuna suuresta näytöstä huolimatta. Mate X:n rakenne näyttää varsinkin avattuna melko ohuelta. Huawein yli 100 komponentista koostuva haukansiipisarana vaikuttaa hienolta ratkaisulta, ja sen avulla Mate X:n paksuus suljettunakin on vain 11 millimetriä paksu.

Taittuvanäyttöisten puhelinten päästessä myyntiin viimeistään loppuvuoteen mennessä alkaa muodostua parempi käsitys siitä, kiinnostavatko yhä suuremmat näytöt taskuun mahtuvissa laitteissa niin paljon ostajia, että niiden vastapainona ollaan valmiita hyväksymään myös joitakin kompromisseja.

Äkkiseltään Huawein Mate X vaikuttaa Samsungin Galaxy Foldia mielenkiintoisemmalta kokonaisuudelta. Kokonaisuus on elegantimpi ja vaikuttaa kenties helpompikäyttöisemmältä. Suuri kysymys nyt vain on kestävyys.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja