Kommentti: HJK:n valmentaja kertoi totuuden kuin puolivahingossa – odotettu eurokliimaksi ei ole kauden tai edes viikon tärkein taisto

HJK kohtaa torstai-illan odotetussa Eurooppa-liigan playoff-ottelussa Fenerbahcen. Istanbulilaisen suurseuran pudottaminen olisi europommi, mutta viikonloppu määrittelee seuran tulevaisuutta paljon enemmän.

HJK valmistautuu parhaillaan huippuotteluun turkkilaista suurseuraa Fenerbahcea vastaan. Asetelma on kutkuttava. Alla on toiveita herättävä 0–1-tappio Istanbulista kelvollisen esityksen jälkeen, ja hyytävän kosteat kotiolosuhteet Töölössä antavat mukavasti tasoitusta tekonurmeen tottumattomia miljoonamiehiä vastaan.

Fenerbahcen pudottaminen jatkosta olisi yksi HJK:n kaikkien aikojen europommeista, ellei jopa kaikkien aikojen suurin. Potentiaalisesta eurokliimaksista ja Eurooppa-liigan lohkopaikasta huolimatta viikonlopun kotiottelu Kuopion Palloseuraa vastaan on tulevaisuuden kannalta oleellisempi.

Oleellisin syy siihen on se, että HJK on Euroopassa jo varmistanut paikkansa lohkopeleissä. Jos Fenerbahce ei kaadu, pelit jatkuvat maanosan uudessa kolmostason kilpailussa Konferenssiliigassa.

Euromäärissä kakkos- ja kolmosliigojen ero ei ole valtava. Kun Eurooppa-liigan lohkopaikasta saa vähintään 3,63 miljoonaa euroa Uefan palkintorahoja, Konferenssiliigastakin pulitetaan 2,94 miljoonaa.

Aivan eri mittaluokassa painii vain Uefan kruununjalokivi Mestarien liiga, jonka lohkopaikasta muun muassa ruotsalaisseura Malmö saa Uefalta vähintään 15,64 miljoonaa euroa, mahdollisesti lähemmäs 20 miljoonaa.

Toinen puoli asiassa on se, että Konferenssiliigassakin HJK saa potentiaalisesti kiinnostavia isoja seuroja vieraaksi Töölöön, kun tyrkyllä on AS Roman ja Tottenhamin kaltaisia jättejä. Pykälää alempana HJK:lla saattaa kuitenkin olla paremmat mahdollisuudet menestyä myös lohkovaiheen otteluissa.

Kun HJK:n päävalmentajalta Toni Koskelalta kysyttiin Fenerbahce-ottelun tärkeydestä, hän vastasi näennäisesti tyypillisellä tavalla.

– Kaikki ottelut ovat tärkeitä, ja aina seuraava on tärkein. Fenerbahce-ottelun jälkeen seuraava ottelu on tärkein, Koskela totesi.

Kommentti ei välttämättä ollut kuitenkaan niin ympäripyöreä kuin se aluksi vaikutti. HJK pelaa sunnuntaina Suomen mestaruuden kannalta jopa ratkaisevan tärkeän ottelun KuPSia vastaan.

HJK johtaa Veikkausliigaa tällä hetkellä yhdeksän pisteen erolla KuPSiin, mutta Simo Valakarin ryhmällä on yksi ottelu vähemmän pelattuna. Sunnuntain vieraspelin ja rästiottelunsa voittamalla kuopiolaisten ero HJK:hon hupenisi vain kolmeen.

Toisaalta Kuopion Palloseuran kaatamalla HJK ottaisi jo tukevan 12 pisteen etumatkan, joka antaisi happea pelaajien kierrätykselle europelien sakeuttamassa otteluruuhkassa tänä syksynä.

On muistettava, että Suomen mestaruuden merkitys on vain korostunut myös Euroopassa menestymisessä. Mestarien helpompi reitti eurokilpailujen karsinnoissa yhdistettynä Konferenssiliiga-nimiseen turvaverkkoon on tehnyt Suomen mestaruudesta aiempaa merkittävästi arvokkaamman saavutuksen, sillä lohkopeleihin pääsyyn riittää vain kahden otteluparin voittaminen.

Tämän tietää myös Valakarin KuPS, joka kohtaa tänään vieraissa Union Berlinin. Kun ottelupari on jo ratkennut, savolaiset voivat huoletta kääntää jo nyt hieman katseitaan kolme päivää myöhemmin pelattavaa kärkikamppailuun.

Se lienee KuPSin viimeinen mahdollisuus tarrautua uskottavasti kiinni mestaruustaisteluun.

HJK kohtaa tänään Eurooppa-liigan playoff-kierroksen toisessa osaottelussa Fenerbahcen kotonaan kello 19.

KuPS kohtaa vieraissa Union Berlinin Konferenssiliigan karsintakierroksella kello 21.15.

Lue myös:

    Uusimmat