Kommentti: Ei, ei ja ei – Disneyn tuorein Mulan-versiointi on niin suuri pettymys, ettei tiedä ärsyttääkö vai naurattaako

Disneyn Mulan-elokuvan ensimmäinen traileri 1:31
Tältä näyttää Mulan-elokuvan traileri.

Mulan. Ensi-ilta 4.12.2020 (Disney+). Ikäraja: 12. Pituus: 115 min. Ohjaus: Niki Caro. Käsikirjoitus: Lauren Hynek, Rick Jaffa, Elizabeth Martin, Amanda Silver. Pääosissa: Yifei Liu, Yoson An, Donnie Yen, Jason Scott Lee, Gong Li, Tzi Ma, Rosalind Chao, Xana Tang, Jun Yu, Jimmy Wong, Chen Tang, Doua Moua, Jet Li. Genre: seikkailu, toiminta. Varoitus! Sisältää juonipaljastuksia elokuvasta.

Vuonna 2020 odotettiin useita elokuvajulkaisuja kieli pitkällä, mutta – tiedämme kyllä kaikki miksi – lähes kaikkien ensi-iltaa siirrettiin kohti otollisempaa ajankohtaa. Yksi erityisen odotetuista julkaisuista oli Disneyn uusi live action -versiointi elokuvasta Mulan, jonka oli alun perin tarkoitus ilmestyä jo vuonna 2018.

Pandemian takia elokuva ei saanut ensiesitystään elokuvateattereissa, vaan Disney+ -suoratoistopalvelussa, johon se ilmestyi suomalaisille käyttäjille katseltavaksi viimein 4. joulukuuta.

Pitkä odotus tuli viimeinkin päätökseensä, myös tässä taloudessa. Alun perin vuonna 1998 ilmestynyt Mulan-animaatio on yksi rakkaimmista Disney-suosikeistani. 90-luvun piirretyssä esitetää kiinalaiseen kansantaruun perustuva tarina naisesta, joka vammautuneen isänsä pelastaakseen lähtee tämän puolesta salaa armeijaan taistelemaan keisaria ja koko Kiinaa uhkaavaa vihollista vastaan. Näin tehdessään Mulanin on myös esitettävä olevansa mies, sillä naiset eivät saaneet toimia sotilaina. 

Jo lapsuudessa Mulanin esittämä vahvan naisen malli resonoi kohdallani voimakkaasti.  Näin ollen olin yksi niistä, joka odotti elokuvan ilmestymistä erittäin suurella innolla.

Ja yhtä suuri kuin oli intoni, oli myös pettymykseni. En sännännyt katsomaan uutta Mulania samalla sekunnilla kuin se ilmestyi, vaan hillosin kokemusta täydelliseen iltaan ja hetkeen. Turhaan.

Disney on aiemmissa live action -versioinneissaan noudattanut melko uskollisesti alkuperäisversioidensa perinnettä, eikä elokuvien juonellisista käänteistä tai tarinoiden rakenteista ole merkittävästi poikettu. Toista oli Mulanin kohdalla, joka vain melko etäisesti muistutti alkuperäisteostaan.

Uusi versiointi Mulanista on tylsä toiminta-draama, joka yllättää väkivaltaisuudellaan. Kaikki alkuperäisen ysärianimaation parhaimmat piirteet on jätetty pois ja ne on korvattu itseään toistavilla toimintakohtauksilla, jotka tuntuvat ajoittain jopa koomisilta. Elokuvassa ei myöskään nähdä Mulanin aisaparina sekä suojelijana toimivaa Mushu-lohikäärmettä ja sankaritar taistelee aivan eri pahista vastaan kuin piirretyssä.

Si-Ri-sirkka on myös jätetty unholaan uudessa Mulanissa, ja tämän korvaa elokuvassa Cricket-niminen (Jun Yu) nuori mies. Päätös korvata sirkkahahmo oikealla ihmisellä vaikutti aluksi ihan hauskalta valinnalta, mutta lopulta Cricketin ja Mulanin (Liu Yifei) välisen suhteen jäädessä olemattomaksi voidaan jälleen lisätä yksi pettymyksen aihe listalle.

Tuoreessa versioinnissa ei nähdä myöskään elokuvan koskettavimpia kohtia, kuten hetkeä, jolloin Mulan leikkaa hiuksensa päättäessään lähteä isänsä puolesta sotaan, tai aamua, jolloin Mulan osoittaa voimansa ja neuvokkuutensa kiipeämällä armeijan leirin keskellä olevan pylvään päähän noutamaan sinne ammutun nuolen tai sitä, kuinka sotilaat saapuvat täysin tuhottuun kylään, josta Mulan löytää lapsen nuken vain hetkeä ennen hunnien kohtalokasta hyökkäystä. Jep, jos mikään näistä kohtauksista on jäänyt mieleesi, löytyvät ne yhä vain piirretystä eikä niistä tulla näkemään uutta tulkintaa.

Erityisen vaikeaksi palaksi nousi myös musiikin uupuminen. Yksi Disney-klassikoiden kantavimmista voimista on ollut kuolemattomat kappaleet, jotka pitävät pintansa yhä tänäkin päivänä, ja joista on kuultu upeita, uusia tulkintoja muissa live action -tuotannoissa. No, ei tässä Mulanissa, jossa musiikki on ainoastaan pienessä sivuroolissa vaimeana taustamusiikkina. Suosikkiklassikot kuten I'll Make a Man Out of You sekä A Girl Worth Fighting For eivät pääse valitettavasti näyttelemään elokuvassa edes tätä osaa.

Elokuvan yhdeksi ainoista hyvistä puolista on nostettava kuitenkin se, että elokuva ottaa uudella tavalla kantaa seksismiin. Mulanin kamppailun lisäksi tässä versiossa esitetään piirretystä tunnetun haukan sijaan noidaksi leimatun naishahmon Xianniangin (Gong Li) tarina, joka on itse joutunut kaikkien torjumaksi hylkiöksi suurten ja erityisten voimiensa takia. Ikävä kyllä myös tämä lupaava sivujuoni jää elokuvassa lopulta täysin pintapuoliseksi raapaisuksi.

Mulanin uudessa versioinnissa olisi ollut äärimmäisen paljon potentiaalia, mutta pettymykseksi se kuitenkin päätyi. Jos Mulanin alkuperäisversio ei ole katsojalle entuudestaan tuttu, voi olla, että vuoden 2020 Mulan iskee eri tavalla. On kuitenkin vaikeaa arvioida, kenelle elokuva on edes tarkoitettu, sillä väkivaltaisuutensa takia se on saanut muun muassa Yhdysvalloissa K-13-merkinnän.

Jos olet alkuperäisen Disneyn Mulanin ystävä, suosittelen pitäytymään 90-luvun klassikon parissa. Niin itse aion tehdä ja palata sen pariin pikimmiten.

Lue myös:

    Uusimmat