Kommentti: Brasilian GP:n tuomarihuoneessa kytee ruutitynnyri, joka voi pahimmillaan heittää irvokkaan varjon upean F1-kauden ylle

4:48
Aika-ajojen ratkaisuhetket: Hamilton ylivoimainen ykkönen, Bottas kiilaa kolmanneksi

Brasilian GP:n tuomaristo sai perjantain aika-ajojen jälkeen eteensä vyyhdin, jonka selvittämisessä ei ole mitään kadehdittavaa, kirjoittaa MTV Urheilun Mikko Hyytiä.

MAINOS

Koko F1-kausi C Moressa!

Saudi-Arabian GP 3.-5.12.
Pe:
1. harjoitukset klo 15.25, 2. harjoitukset klo 18.55
La: 3. harjoitukset klo 15.55, aika-ajot klo 18.55, ennakkotunnelmat jo klo 18.00
Su: Saudi-Arabian GP klo 19.25, ennakkotunnelmat klo 18.30

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Kun aika-ajojen ykkössijan nimiinsä vienyt Lewis Hamilton ja Mercedes komennettiin FIAn teknisen delegaatin katsastuksen jälkeen tuomariston pakeille, kaikki näytti äärimmäisen selvältä: Hamilton hylätään, sillä hänen takasiipensä aukeaa DRS:ää käytettäessä liikaa, ja hän joutuu lähtemään sprinttiin varikolta.

Sillä selvä.

Kun sosiaalisessa mediassa alkoi samaan aikaan kiertää video Max Verstappenista tutkailemassa paitsi omaansa myös Hamiltonin takasiipeä, kaikki muuttui.

Myös Verstappenille ja Red Bullille kilahti kutsu tuomarihuoneeseen. Lisäksi Hamiltonin ja Mercedeksen kuulemista lykättiin lauantaiaamuun, ja Hamiltonin takasiipi takavarikoitiin FIAn huostaan.

Kukaan tuskin epäilee, että Verstappen olisi muutamassa sekunnissa saanut aikaan sellaista, mikä tekisi Hamiltonin autosta sääntöjen vastaisen. Kukaan tuskin myöskään epäilee, että Verstappenilla oli Hamiltonin takasiipeä tutkiessaan ketunhäntä kainalossa.

Auto Motor und Sport kertoi perjantai-iltana, että Red Bull oli raportoinut epäilyksistään Mercedeksen takasiiven taipuisuuteen liittyen jo ennen aika-ajoja. Tällä epäilyksellä ei ollut mitään tekemistä Hamiltonin DRS-järjestelmän kanssa, mutta tämä epäilys mahdollisesti johti siihen, että Verstappen ylipäätään halusi vertailla omaa takasiipeään Hamiltonin takasiipeen.

Red Bull -leiristä arvellaan, että Hamiltonin DRS:n kohdalla on mahdollisesti kyse valmistusvirheestä tai muusta laiminlyönnistä – varsinkin, kun Bottaksen auto läpäisi tarkastuksen. Tähän liittyen onkin syytä muistaa, että tallit joutuivat rahtikoneiden myöhästymisen takia kokoamaan autot kovalla kiireellä osin keskellä yötä, ja siihen liittyvät riskit nostettiin esiin jo torstain aikana.

Vaaran merkit ilmassa

Siinä, että alun perin täysin selvältä näyttävä hylkäys muuttuu yhtäkkiä tällaiseksi sekamelskaksi, ei ole kyse siitä, että Hamiltonilla olisi eri säännöt kuin muilla. Kyse on siitä, että kuljettajien ja tallin oikeusturvan kannalta kaikesta pitää olla aukottomat todisteet; ei vara venettä kaada, sanotaan.

Ja täysin varmaa on, että jos tilanne olisi päinvastainen, Red Bull toimisi täysin samalla tavalla kuin Mercedes nyt yrittäessään päästä pälkähästä vetoamalla Verstappenin tekemisiin.

Varsin kiivaana käyvässä keskustelussa on nostettu esiin se, miksi Verstappenia nyt tutkitaan, kun Sebastian Vetteliäkään ei aikanaan tutkittu, kun Vettel tämän tästä tarkasteli ja koskettelikin Hamiltonin autoa vastaavissa tilanteissa.

Ero näissä tapauksissa on siinä, että niitä osia Hamiltonin autosta, joihin Vettel koski, ei milloinkaan epäilty sääntöjen vastaiseksi; ei siis ollut mitään syytä epäillä, että Vettel olisi omalla toiminnallaan aiheuttanut jotain.

Nyt Verstappen koski Hamiltonin autoon ja Hamiltonin auto todettiin tämän jälkeen sääntöjen vastaiseksi.

Vaikka Hamilton ja Verstappen ovat molemmat selkeästi rikkoneet sääntöjä, mahdolliset seuraamukset eivät ole ollenkaan yhtä selkeitä. Hamiltonin hylkäystä voi edelleen pitää jokseenkin todennäköisenä ja oikeudenmukaisenakin ratkaisunta. Verstappenin kohdalla tulkinnanvaraa on huomattavasti enemmän, ja mahdollista rangaistusta mietittäessä kyse onkin hyvin pitkälti siitä, mitä tämänkertainen tuomaristo tapauksesta ajattelee.

Ilmassa on vaaran merkit, jotka voivat pahimmillaan heittää synkän varjon koko upean F1-kauden ylle.

Verstappenin ja Hamiltonin kannattajat ovat kauden edetessä ja mestaruustaistelun tiivistyessä kaivautuneet yhä syvemmälle omiin poteroihinsa. Kaikki tähän kaksikkoon liittyvä on lajin seuraajien keskuudessa äärimmäisen polarisoitunutta; sosiaalinen media on GP-viikonloppu toisensa jälkeen pullollaan asioiden tahallista väärin ymmärtämistä ja vääristelyä.

Se puoli, joka tämän tapauksen häviää, ei varmasti tule unohtamaan tätä, ja niinpä nämä muutamat harmittoman tuntuiset sekunnit marraskuisena perjantai-iltapäivänä Sao Paulossa saattavat kauden päätteeksi olla monille vieläkin ratkaisevampia kuin mikään, mitä tänä vuonna on muuten tapahtunut.

Ja se jos mikä olisi tällaisen kauden jälkeen sääli.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja