Mainos

Kommentti: AKT nolasi SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn

Torstai 26. marraskuuta jää mieleen päivänä, jolloin kävi ilmi millainen paperitiikeri SAK nykytilanteessa on. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) kuuli tiedotusvälineistä, ettei SAK:n jäsenliitto eli Auto- ja kuljetusalan liitto AKT lähde mukaan yhteiskuntasopimukseen. Se oli SAK:lle ja Lylylle noloa.

Työmarkkinatilanne on karkaamassa käsistä. Se näkee viimeistään nyt se Sokea Reettakin.

Torstaina julkisuuden varasti maamme one and only tukilakkoöykkäri AKT ilmoittamalla, ettei se pane nimeään kaavailtuun yhteiskuntasopimukseen, koska työnantajien EK ilmoitti keskiviikkona, ettei se ensi vuoden huhtikuun jälkeen tee enää tupo-sopimuksia.

SAK:n puheenjohtajalle Lauri Lylylle AKT ja sen puheenjohtaja Marko Piirainen (sd.) ei viitsinyt asiasta edes ilmoittaa.

Ilmiö ei ole uusi. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun AKT pyyhkii keskusjärjestöllä ja sen puheenjohtajalla pöytää ja nolaa hänet julkisesti.

SAK:n hallitus lähti yhteiskuntasopimusneuvotteluihin näennäisen yksituumaisesti, mutta rintaman kestävyyttä on epäilty koko ajan.

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen (kok.) mukaan kyseessä oli AKT:n veruke, sillä yhteiseen yhteiskuntasopimukseen työnantajat olivat vielä valmiita. Ilman AKT:ta Eteläranta ei lähde yhteiskuntasopimukseen mukaan, sen on oltava kattava.

Vuorineuvosten touhuakin voi ihmetellä - varsinkin herrojen ilmoituksen ajankohtaa. Joka tapauksessa työmarkkinatilanne on pahasti sekaisin ja karkaamassa käsistä. Yhteiskuntasopimus ja Postin lakko/tukilakot ovat menneet iloisesti sekaisin.

Sivusta katsottuna näyttää, että AKT on ollut sata kertaa innokkaampi lähtemään tukilakkoihin kuin PAU varsinaiseen lakkoiluun.

Ilman AKT:ta mitään sopimusta on turha kenenkään tehdä.

– Kyllähän tämä on käsittämätöntä touhua. Tästä on nyt isänmaan etu kaukana, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) huokaili torstaina eduskunnassa.

Pääoppositiopuolue Sdp yrittää taiteilla sotkun keskellä, mutta ainakin torstaina se enemmänkin peukutti AKT:n puolesta kuin irtisanoutui siitä. Kannoista oli tosin yhtä helppo löytää punaista lankaa kuin Syyrian sisäpoliittisesta tilanteesta.

Jos tukilakkoilu karkaa käsistä, sillä saattaa olla oma vaikutuksensa myös Sdp:n kannatukseen.

Jos suurin oppositiopuolue toimii joulun alle ajoittuvien tukilakkojen poliittisena kummisetänä, se ei hyvältä näytä. Kansalaiset valittavat jo nyt, etteivät he uskalla tilata verkkokaupoista joululahjoja tms., koska toimituksista ei ole mitään varmuutta. Tästä kaameudesta ei puutu enää kuin se, että AKT pysäyttää liikenteen joulun alla.

Vientiyritysten pomot puhuvat AKT:sta avoimesti mafiana, joka panee yritykset karttamaan Suomea ja erityisesti sen satamia. Suomen taloustilanteen kannalta touhu vaikuttaa järjettömältä.

Samaan aikaan pakkolait etenevät.

SAK:n työvaliokunta kokoontuun viikonloppuna. Ei kannata odottaa liikoja.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.