Kommentti: Kuka johtaa kokoomusnuoria – Kohu-Susanna ei ainakaan

Tuore puheenjohtaja Susanna Koski on paistatellut viikon päivät kohujulkisuudessa Kokoomuksen Nuorten liiton tavoiteohjelman vuoksi. Monessa yhteydessä Koskelle on ehditty jo sovitella tulevaisuuden menestyjän kruunua näin populistisen ja onnistuneen mediamylläkän vuoksi.

Totuus on kuitenkin toinen. Koskella ei ollut mitään tekemistä Kokoomuksen nuorisojärjestön kohun alkuun saattamisessa.

Haastattelin Koskea tasan viikko sitten maanantaina MTV3:n uutisten juttua varten. Kosken mukaan kyseessä oli hänen ensimmäinen yksilöhaastattelunsa kameran edessä.

Ensimmäinen kerta. Ja se kyllä näkyi. Teimme - normaalisti noin viisi minuuttia kestävää - haastattelua 40 minuuttia. Lähes jokainen kysymys jouduttiin ottamaan uusiksi. Vaikeimpien kysymyksien kohdalla yhden käden sormet eivät riittäneet toistojen laskentaan. Koskella ei yksinkertaisesti ollut vastauksia.

Koski ei ollut perehtynyt, mikä tavoiteohjelmassa oli nostanut kohun. Hän ei osannut vastata, miksi kansanryhmää vastaan kiihottamisen kriminalisoinnin poistaminen oli tavoiteohjelmassa ja mikä ajatuksen takana oli. Vaikeaksi osoittautui myös kysymys kiintiöpakolaisten vastaanottamisen lopettamisesta. Koski ei osannut vastata edes kysymykseen, miten kokoomusnuoret haluavat auttaa hädässä olevia ihmisiä, jos kiintiöpakolaisia ei oteta eikä kehitysapua anneta.

Vastauksena oli hiljaisuutta ja "äh, otetaan uudestaan"-henkäisyjä.

Lähetin Kosken useampaan kertaan pienelle kävelylle kokoamaan ajatuksia. Hän muun muassa soitti puhelun, jossa tiedusteli kansanryhmää vastaan kiihottamisen kriminalisoinnin poistoa valmistelleelta, miksi ihmeessä se pitää poistaa.

Saimme lopulta purkkiin muutaman kokonaisen lauseen. Perustelut olivat kuitenkin hyvin epäloogisia ja niin ontuvia, että esimerkiksi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz sanoi seuraavana päivänä, ettei ymmärtänyt Kosken argumentteja.

Minulle jäi Kosken tapaamisesta kuva, että hän ymmärsi vasta haastattelun aikana, että kansanryhmää vastaan kiihottamisen kriminalisoinnin poistaminen tarkoittaa käytännössä myös rasismin hyväksymistä. Koski ei omien sanojensa mukaan ollut ollut edes salissa Tampereen liittokokouksessa, kun tavoitetta käsiteltiin.

– Hyvä, että harjoiteltiin, sanoi Koski haastattelurumban jälkeen.

Kysymys kuuluukin: Kuka nuorisojärjestön aatemaailmaa oikein johtaa, jos Koski ei kerran ole vetämänsä järjestön tavoiteohjelman tasalla? Sisäpiiriläisten mukaan nuorisojärjestöstä kymmenisen prosenttia kannattaa äärioikeistoa hipovia mielipiteitä. Ja tämä porukka on nyt saanut ujutettua läpi ajatuksiaan tavoiteohjelmaan.

Työryhmää, joka valmisteli kansanryhmää vastaan kiihottamisen kriminalisoinnin poistamista sekä kiintiöpakolaisten ottamisen lopettamista, johti Veikko Jarmala. Jarmala kuuluu Hekan eli Helsingin kansallisten nuorten hallitukseen. Heka tavoittelee muun muassa "itsenäistä kansallisvaltiota, jossa kansalaisilla on nykyistä enemmän taloudellisia ja sosiaalisia vapauksia".

Jarmala sanoi tänään osuvasti, että kokoomusnuorten tavoiteohjelma olisi mennyt läpi joka tapauksessa. Koskella ei ollut siihen osaa eikä arpaa. Jarmala ei kuitenkaan suostu muistamaan, kuka kohutavoitetta alunperin ehdotti.

Miksi en sitten näyttänyt Kosken toilailuita heti viime maanantaisessa uutisjutussani? Halusin antaa ensikertalaiselle toisen mahdollisuuden. Ajattelin, että ajatukset koottuaan Koski varmasti perehtyy asiaan tarkemmin ja tekee omat johtopäätöksensä. Ja sen jälkeen joko kuulisimme järkevät perustelut siitä, miksi kokoomusnuoret haluavat sallia rasistiset kommentit tai että Koski pahoittelisi aivopierua ja johtajan elkein poistaisi sen tavoiteohjelmasta.

Mutta miten kävi? Koski ei tehnyt kumpaakaan. Hän on nyt viikon paistatellut kohujulkisuudessa ja sovitellut päälleen sankarinviittaa. Kosken ainoa ansio on ollut se, että kohujärjestö on pysynyt julkisuudessa kokonaisen viikon hölmöjä kommentteja lausuvan puheenjohtajan vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja