Mainos

Kolmikyttyräinen talvi ihmetyttää jääasiantuntijaa

Kulunut talvi on jäätilanteen osalta ollut poikkeuksellinen.

Jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitokselta kertoo, että yleensä talven jäätilanne noudattelee vuoren kaltaista kuviota.

– Tyypillinen talvi on, että syksyllä alkaa jossain vaiheessa jäätyminen. Joskus talven aikana saavutetaan huippukohta, ja sitten aletaan mennä kohti kesää. Se on vähän sellainen yksikyttyräinen kameli tai vuori, Vainio kuvailee.

Tätä talvea Vainio kutsuu jo kolmikyttyräiseksi kameliksi. Tammikuun loppupuolella tuli ensimmäisen kerran vastaan tilanne, jolloin jäätä oli yhtä paljon kuin nyt. Kuukautta myöhemmin tilanne oli jälleen samanlainen.

– Nyt jäämäärä on taas niissä samoissa lukemissa. Tavallaan kolmatta kertaa on tulossa huippukohta. Siinä mielessä tämä on vähän omalaatuinen talvi, hän sanoo.

Jäät ovat tällä hetkellä heikommat kuin yleensä vastaavana ajankohtana. Suuri osa jäästä on Vainion mukaan niin kutsuttua kohvajäätä, joka ei kanna yhtä hyvin kuin teräsjää.

– Kohva on syntynyt siinä vaiheessa, kun jään päälle on satanut lunta, ja lumen painosta jää on painunut alaspäin ja siihen on päässyt vettä, elikkä se on muodostunut sohjoksi. Se kun jäätyy, siitä tulee kohvajäätä, Vainio kertoo.

Puolesta metristä muutamaan senttiin

Merivartiosto varoittikin aiemmin tällä viikolla heikoista jäistä. Vainion mukaan jäiden vahvuus vaihtelee monin paikoin.

Joissakin paikoissa jäätä voi olla puolikin metriä, ja jäällä voi ajaa henkilöautolla. Salmipaikoissa jäätä sitten onkin vain muutama sentti.

– Hyvin paljon on tänä talvena kuullut pitkin etelärannikkoa ihmisiltä viestejä, että sekin salmi, joka normaalisti jäässä, on nyt avoimena. Hyvin vaihtelevaa tämä jää on, Vainio sanoo.

Viikonlopuksi on luvattu aurinkoista säätä, joka saattaa houkutella kävelylle merenjäälle.

– Tässä ei kannata luottaa siihen, mikä tilanne on ollut muuna talvena. Pitäisi tietää, mitä se tänä talvena. Yleensä sanon sillä tavalla, että kun liikkuu siellä missä muutkin ovat liikkuneet, eikä liiku sinne samaan avantoon, johon se edellinen kävelijä on kävellyt, niin kyllä rantajäillä voi kevätauringosta nauttia, kuuluu Vainion terveiset.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.