Meren jää voi yhä olla petollisen ohutta: "Jää pitää tuntea, jotta on turvallista mennä"

Meren jää voi yhä olla petollisen ohutta 0:59
Video: Asiantuntija varoittaa petollisen ohuista jäistä etelärannikolla.

Kovat pakkaset näkyvät tällä hetkellä Itämeren jääpeitteessä. Kaikkialla Suomen rannikolla on jäätä ja sitä tulee koko ajan lisää. 

Ilmatieteen laitoksen mukaan koko Itämerellä jäällisen alueen pinta-ala on ajankohtaan nähden suuri. 

Viimeisen viidentoista vuoden aikana jäätä on ollut tähän aikaan enemmän vain talvina 2011 ja 2010. Keskimääräiseen tilanteeseen verrattuna jäätä on nyt noin nelinkertaisella alueella.

Pakkassää houkuttelee ihmisiä liikkumaan jäille, mutta asiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitokselta sanoo jäiden voivan kuitenkin olla petollisen ohuita varsinkin etelärannikolla.

– Tällaisella 20 asteen pakkasella voi yön jälkeen näyttää siltä, että jääkansi on kantava ja sitten voi tulla yllätyksenä, että jää pettää.

– Pohjoisella Itämerellä ja Suomenlahdella on vielä aika lämmintäkin vettä. Tuuli kuljettaa vettä, joka painuu myös jään alle ja kuluttaa sitä. 

Jää pitää tuntea

Vainio kertoo, että vesi liikkuu esimerkiksi kapeikoissa, niemenkärjissä ja matalikoissa, joissa myös vaaranpaikat voivat piillä.

– Jää pitää tuntea, jotta sinne on turvallista mennä. Turvallista on liikkua siellä, missä muutkin liikkuvat. Kunhan ei liiku samaan sulaan, mihin muutkin ovat liikkuneet, Vainio toteaa.

Vainio arvioi, että jäätä muodostuu lisää ensi viikon loppupuolella, kun pakkanen kiristyy uudelleen. Hän muistuttaa, että jäätalven osalta ollaan vasta alussa.

– Yleensä laajin tilanne on helmikuun loppupuolella. Näin jääasiantuntijan näkökulmasta katsottuna voi tulla vielä ihan hyvä talvi.

Lue myös:

    Uusimmat