Kolmen lapsen isä surmasi vaimonsa 78 veitseniskulla – murhasyytetty kyynelehti oikeussalissa

Kolmen lapsen isää syytetään vaimonsa murhasta Nummelassa – MTV seuraa käräjiä 2:32
MTV Uutiset seuraa oikeuskäsittelyä: perheenisää syytetään vaimonsa murhasta

Murhasyytteen käsittely alkoi tänään Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa Espoossa. Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Hän oli puukottanut vaimoaan kolmella eri teräaseella kymmeniä kertoja.

Kyse on Nummelassa 6. toukokuuta tapahtuneesta henkirikoksesta. 36-vuotiasta perheenisää syytetään vaimonsa murhasta.

Rikoksesta epäilty mies otettiin kiinni tekopaikalta perheen asunnon läheisyydestä pian tapahtuneen jälkeen. Tapauksen tutkinnanjohtaja kertoi kesällä, että rikoksesta epäilty oli haluton selvittämään rikosta ja vaikeni kuulusteluissa.

Perhe oli muuttanut Suomeen vuonna 2015 ja Nummelaan tämän vuoden alussa. 

Pahoinpiteli vaimoaan

Oikeusasiakirjojen perusteella taustalla on lähisuhdeväkivaltaa. Käräjäoikeus oli määrännyt miehen vajaat kaksi vuotta sitten väliaikaiseen lähestymiskieltoon naista ja perheen kolmea lasta kohtaan.

Päätöksestä ilmenee, että mies oli uhkaillut perhettä tappamisella, jos vaimo ja lapset eivät lähde hänen kanssaan Irakiin. Nainen oli kertonut viranomaisille pitkään jatkuneesta väkivallasta ja pelosta, jota hän joutui kokemaan.

MTV Uutiset seurasi tapauksen käräjäkäsittelyä oikeussalissa kello 9.30 alkaen.

11.04: Pääkäsittely keskeytetään tämän päivän osalta. Pääkäsittely jatkuu maanantaina, kun paikalle saadaan syytetyn kanssa samaa kieltä puhuva tulkki. MTV Uutisten käräjäseuranta päättyy tältä erää. 

10.55 Lapset vaativat kukin 15 000 euron korvauksia kokemastaan kärsimyksestä. Lapset olivat olleet ainakin henkirikoksen alkutilanteessa läsnä perheen yhteisessä kodissa. Naapurit olivat kuulleet, kuinka yläkerrasta pariskunnan kodista oli kantautunut meteliä. He olivat havainneet pariskunnan lapsia pihalla ja keskustelleet heidän kanssaan. 

Naapurinmies oli käynyt yläkerran asunnolla ja keskustellut perheenisän kanssa, tehnyt hänen olemuksestaan havaintoja ja soittanut hätäkeskukseen. Kun poliisit menivät asunnolle, he löysivät sieltä vainajan.

Täsmennetään vielä tässä vaiheessa, että syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. 

10.49 Mies vetoaa toimineensa hätävarjelutilanteessa. Hänen mukaansa vaimo oli ensin lyönyt häntä muun muassa tuolilla takaapäin ja oli iskemässä veitsellä miestä. Mies väitti saaneensa veitsen pois vaimoltaan ja puukottaneensa sitten vaimoa puolustukseksi. Hän myöntää tappaneensa vaimonsa.

Miehen mukaan tilanne oli riistäytynyt paniikissa hallitsemattomaksi, eikä hänellä ole muistikuvia tilanteesta. Hän kiistää, että teko olisi tapahtunut erityisen raa'alla tai julmalla tavalla. 

Syytetty myöntää puukottaneensa uhria ainakin kahdella eri veitsellä ja heittäneensä vielä kolmannella veitsellä.

Mies vetoaa siihen, että hänen oma henkensä oli ensin vaarassa. Hän ei ollut näkemyksensä mukaan toiminut vakaasti harkiten, vaan pelokkaassa ja paniikinomaisessa tilanteessa.

10.37 Tulkki pääsee paikalle vasta maanantaina, puheenjohtaja juuri ilmoitti. Näin ollen oikeuskäsittelylle pitää varata vielä yksi istuntopäivä lisää, jotta kaikki seikat saadaan käsiteltyä. 

Oikeudenkäynnin alku on siis käytännössä sisältänyt pelkkiä prosessia koskevien ongelmien ratkaisua eikä itse henkirikoksen tapahtumankulkuun ole vielä päästy.

10.31: Syyttäjä vaatii rangaistusta murhasta. Mies on tappanut vaimonsa lyömällä ja viiltämällä teräaseella 78 kertaa päähän, kaulaan ja yläraajoihin. Uhri on kuollut teräaseen aiheuttamien vammojen synnyttämään verenvuotoon. Hän oli ainakin osan tekoajasta lattialla makaamassa. 

Oikealla kaulassa oli syvä pistohaava. Uhrissa todettiin myös vammoja, jotka sopivat hänen puolustautumisyrityksiinsä. 

Tappo on tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla, sanoo syyttäjä.

Mies oli syyttäjän mukaan parin vuoden ajan kohdistanut uhriin väkivaltaa ennen henkirikosta ja uhannut myös tappamisella.

10.14: Nyt syytetyn puolustusasianajaja ilmoittaa, että hänen päämiehensä ei ymmärrä paikalla olevaa tulkkia, mikä luonnollisesti tuo merkittäviä ongelmia oikeudenkäynnin etenemiseen. Käsittelyssä pidetään tauko, jotta tulkkikysymykseen saadaan selvyyttä. 

Eli nyt seuranta taukoaa toviksi, jotta paikalle saadaan oikeanlainen tulkki.

10.01: Puheenjohtaja päätti, että uhrin ja lasten nimet salataan, kuten myös oikeuden asiakirjat tietyiltä arkaluontoisilta osin ja heidän nimikohdistaan.

Salauspäätös kuolleen uhrin nimestä on poikkeuksellinen ratkaisu oikeudelta.

9.48: Syytetty saapui oikeustalon aulaan kahden poliisin saattelemana hieman ennen istunnon alkua. Mies istui vaiteliaana pöydän ääressä. Kun media sai istunnon alussa kuvausluvan, mies veti Suomi-logoista lippalakkia silmien eteen ja piti maskia kasvoillaan, kun häntä kuvattiin. Nähtävissä oli, että hänen silmäkulmastaan valui kyyneliä.

Istunto alkoi hieman myöhässä. Tässä vaiheessa oikeuden puheenjohtaja esittelee, mitkä osat oikeudenkäynnistä todennäköisesti ovat salassa pidettäviä. Muun muassa lasten ja vaimon henkilöllisyyksiä on vaadittu salassa pidettäviksi.

Lue myös:

    Uusimmat