Kolmekymppinen nainen sai tuomion poikkeuksellisessa rikossarjassa: Pakotti naapurinsa seksuaaliseen tekoon, otti nettideitin vangiksi ja siirsi tämän tililtä yli 100 000 euroa

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut naisen ehdottomaan vankeuteen poikkeuksellisesta rikossarjasta.

Oikeuden mukaan 29-vuotias nainen syyllistyi huhtikuusta syyskuuhun ulottuvalla ajanjaksolla yhteensä 24 rikokseen, muun muassa useisiin törkeisiin kiristyksiin, törkeään vapaudenriistoon ja pakottamiseen seksuaaliseen tekoon.

Pikavippejä naapurin piikkiin

Kaikki rikokset tapahtuivat Jyväskylässä. Rikossarjan ensimmäinen uhri oli naapuri, jonka ovelle nainen ilmestyi huhtikuun puolivälissä ja pyysi käyttää puhelinta. Samalla hän jätti naapurin säilytettäväksi sängynpäädyn.

Oikeuden mukaan kuun lopulla nainen ilmestyi taas naapurin ovelle ja uhkasi soittaa poliisit, jollei saisi sängynpäätyään takaisin. Lisäksi hän pakotti naapurin tilaamaan hänelle liki 400 euron arvoiset hiukset.

Nainen myös otti naapurilta muun muassa tämän puhelimen, henkilötiedot, verkkopankkitunnukset ja salasanat. Oikeuden mukaan syytetty otti muutaman päivän aikana naapurin puhelimella pikavippejä yli 10  000 euron arvosta sekä siirsi naapurin tililtä omalle tililleen liki 8  000 euroa.

Väkivallalla uhkailua ja pakottamista seksuaaliseen tekoon

Nainen piti naapuriaan pelon vallassa uhkaamalla tätä väkivallalla. Naapurin mukaan nainen oli kertonut hakanneensa itse ihmisiä teho-osastolle. Nainen myös uhkasi naapuria väkivaltaisella ex-miehellään.

– Naisen pyrkimyksenä on ollut hyötyä asianomistajan kustannuksella niin paljon kuin mahdollista asianomistajan tulotasosta riippumatta. Kiristys on kestänyt kolme vuorokautta ja se on ollut suunnitelmallinen, oikeus katsoi.

Hänet tuomittiin myös naapurin pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Oikeuden mukaan nainen oli suudellut naapuria sekä pakottanut tämän makuuhuoneeseen, missä oli riisunut tältä alushousut ja nuollut tämän sukupuolielimiä.

– Tämä rikos tekee naisen toiminnasta erityisen tuomittavaa. Hän ei ole tyytynyt pelkästään taloudelliseen hyväksikäyttöön, vaan sen lisäksi hän on nöyryyttänyt asianomistajaa tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaamalla, oikeus totesi tuomiossaan.

Uhkasi uhria perusteettomalla rikosilmoituksella seksuaalirikoksista. 

Törkeä vapaudenriisto

Syyskuussa nainen syyllistyi oikeuden mukaan toiseen törkeään kiristykseen. Hän oli houkutellut uhrin internetin treffisivuston kautta asunnolleen. Pian nainen alkoi oikeuden mukaan vaatia uhrilta rahaa, ja asunnolle saapui kaksi miestä.

Nainen uhkasi tehdä uhrista perusteettoman rikosilmoituksen alaikäiseen sekaantumisesta ja seksuaalisesta häirinnästä. Uhria uhattiin myös sähköshokeilla, montulle viemisellä ja ruiskulla, joka sisälsi punaista ainetta, oikeus totesi. Lisäksi hän uhkasi miehen sukulaisia.

Uhkauksilla uhri pakotettiin luovuttamaan puhelin, auto, avaimet, lompakko, pankkikortti, tunnusluku ja verkkopankkitunnukset. Sen jälkeen nainen teki muun muassa tilisiirtoja omille tileilleen yli 100  000 euron edestä. Miehen nimissä nostettiin lisäksi luottoja.

Oikeuden mukaan nainen apureineen ei päästänyt uhria poistumaan asunnosta ja myöhemmin autosta liki puoleentoista vuorokauteen.

– Vapaudenriistossa on käytetty vakavan väkivallan uhkaa. Vapaudenriiston kesto ja siihen osallisten lukumäärä huomioon ottaen vapaudenriisto on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, oikeus katsoi.

Tuomio 24 rikoksesta

Nainen tuomittiin kolmesta törkeästä kiristyksestä, törkeästä maksuvälinepetoksesta, perusmuotoisesta maksuvälinepetoksesta, 13 petoksesta, törkeästä vapaudenriistosta, pakottamisesta seksuaaliseen tekoon, ampuma-aserikoksesta, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta, varkaudesta ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Oikeus huomioi rangaistusta määrätessään, että nainen oli maaliskuussa tuomittu törkeästä maksuvälinepetoksesta, mistä huolimatta hän oli koeaikana toistuvasti syyllistynyt samankaltaisiin rikoksiin, jotka ovat luonteeltaan vakavia.

Kun otettiin huomioon naiselle aiemmin määrätty, nyt toimeenpantava vankeusrangaistus, oikeus tuomitsi hänet yhteensä kolmen vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat