Kolme tuomittiin uusnatsien sanoman levittämisestä eri puolilla Suomea

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kolme miestä sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Miehet osallistuivat Kohti Vapautta -liikkeen toimintaan ja levittivät uusnatsien sanomaa eri puolilla Suomea. 

Lakkautetun uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnassa aiemmin mukana ollut kolmekymppinen mies levitti tuomion mukaan kahdella eri kerralla lentolehtisiä, jotka halvensivat maahanmuuttajia. 

Lentolehtisiä jaettiin huhtikuussa 2019 pidetyn Kohti Vapautta -mielenosoituksen yhteydessä Helsingissä sekä heinäkuussa 2019 Porissa. Oikeuden mukaan mukana viestejä jakamassa oli myös muita.

Viestissä julistettiin, ettei ryhmä katso vierestä, kun "siirtolaismassat" tekevät lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia ja myös väitettiin, että poliisi pyrkisi piilottamaan rikoksia julkisuudelta. 

Ei kuulunut sananvapauden piiriin

Mies itse puolustautui väittämällä, ettei viesti ole lainvastainen. Hänen mukaansa tarkoituksena ei ollut väittää, että kaikki maahanmuuttajat syyllistyisivät väitettyihin rikoksiin. 

Innoitus viestin levittämiseen oli syntynyt, kun Oulussa oli paljastunut useita lapsiin kohdistuneita hyväksikäyttötapauksia.

Käräjäoikeuden mukaan viesti ei kuulunut sananvapauden piiriin. Oikeuden mukaan viesti oli yleistävä, negatiivisesti leimaava ja objektiivisesti tarkastellen perustelematon. 

Oikeuden mukaan viesti oli myös omiaan aiheuttamaan halveksuntaa, suvaitsemattomuutta ja jopa vihaa maahanmuuttajia kohtaan. 

Miehelle määrättiin 50 päiväsakkoa kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Miehen tuloilla sakoista jää maksettavaa 500 euroa.

Juutalaisvastainen puhe

Kaksi muuta miestä, vuonna 1988 syntynyt, niin ikään PVL:ssä vaikuttanut aktivisti, sekä vuonna 2001 syntynyt nuorukainen, tuomittiin tammikuun 2020 tapahtumista Tampereella.

Kaupungissa pidettiin tuolloin Kohti Vapautta -mielenosoitus rautatieaseman läheisyydessä. Tilaisuus järjestettiin päivää ennen Vainojen uhrien muistopäivää. Paikalla oli alle kymmenen henkilöä.

Tuomion mukaan nuorempi miehistä kantoi tilaisuudessa Kohti Vapautta -liikkeen banderollia ja vanhempi kuvasi tilaisuudessa pidetyn raflaavan puheen, jonka ydinviestinä oli, ettei holokaustia koskaan tapahtunut. 

Tapahtumasta ladattiin myöhemmin videoita venäläiseen VK-somepalveluun. Videoita ja kuvankaappauksia käytettiin myös todisteena oikeudenkäynnissä.

Vanhempi miehistä kiisti syyllistyneensä asiassa rikokseen, nuorempi myönsi tekonsa ja jätti oikeuden harkittavaksi, oliko hän syyllistynyt rikokseen. 

Lainvoimainen tuomio

Oikeus antoi tuomiot molemmille, vaikka holokaustin kieltämistä ei ole sinänsä kielletty lailla, eikä kumpikaan miehistä pitänyt puhetta.

Käräjäoikeuden mukaan tilaisuudessa pidetyssä puheessa kuitenkin esitettiin sellaisia väitteitä, jotka ovat omiaan herättämään halveksuntaa ja suvaitsemattomuutta ja jopa vihaa juutalaisia kohtaan. 

Oikeuden mukaan oli selvää, että miehet ymmärsivät, että paikalla pidetty puhe solvaa juutalaisia. Tuomion mukaan miehet osallistuivat mielenosoitukseen yhteisymmärryksessä muiden kanssa ja saattoivat yleisön keskuuteen lainvastaisen puheen ja viestin.  

Tämäkään viesti ei tuomion mukaan kuulunut sananvapauden suojan piiriin. 

Miehet saivat 40 päiväsakkoa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Vanhemman miehen tuloilla rangaistuksesta jää maksettavaa 1120 euroa. Nuorempi maksaa minimimäärän 240 euroa. 

Tuomio on lainvoimainen kaikkien kolmen tuomitun osalta. 

Kohti vapautta jatkoi kielletyn uusnatsijärjestön toimintaa

Helsingin käräjäoikeus totesi viime vuonna, että kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaa jatkettiin laittomasti Kohti vapautta -liikkeen nimissä vuosina 2019 ja 2020.

Uusnatsijärjestö lakkautettiin korkeimman oikeuden päätöksellä vuonna 2020. Useampi järjestön toiminnassa mukana ollut jatkoi kuitenkin toimintaa Kohti vapautta -liikkeen nimissä.

Neljä heistä tuomittiin viime vuonna sakkoihin laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta. Useampaa epäiltiin rikoksesta, mutta osaa ei saatu haastettua oikeuteen.

Myös nyt tuomittua, vuonna 1991 syntynyttä miestä epäiltiin jutussa rikoksesta, mutta haastehakemusta ei saatu toimitettua hänelle ennen syyteoikeuden vanhentumista.

Käräjäoikeuden Kohti vapautta -tuomio on parhaillaan hovioikeuden harkittavana. 

Lue myös:

    Uusimmat