Kollegat kuolivat, kun kaupungintalo tuhottiin – Mykolaivin pormestari alkoi varustautua sotaan kahdeksan vuotta sitten

Mykolaivin pormestari ennusti sodan ja kouluttautui 8 vuotta sotilaaksi 1:59
Videolla vierailu Mykolaivin kaupungissa: Pormestari ennusti sodan ja kouluttautui vuosien ajan taistelijaksi.

Etelä-Ukrainassa sijaitseva satamakaupunki Mykolaiv joutui tiistaina Venäjän ilmaiskujen kohteeksi.

Turkissa käytävien rauhanneuvottelujen aikana tehdyt iskut tuhosivat Mykolaivin kaupungintalon ja tappoivat kymmenisen rakennuksen sisällä ollutta ihmistä.

Kaupungin pormestari Oleksandr Syenkevych oli onnekkaampi kuin useat muut kaupungintalossa työskentelevät. Hän ei ollut toimistollaan iskujen aikaan.

CNN:n haastattelema, täyteen taisteluvarustukseen sonnustautunut Syenkevych kertoo, että hän on valmistautunut sotaan vuoden 2014 Krimin miehityksestä saakka.

– Sanoin siitä lähtien, että tällaista sota tulee olemaan. Joten, kaikki mitä näette päälläni, ostin ne muutama vuosi sitten. Opettelin ampumaan. Olin erikoiskoulussa sitä varten.

Monien muiden Ukrainan kaupunkien tavoin, Mykolaivissakin iskut ovat kohdistuneet asutusalueelle.

 – He pommittavat kaupunkiamme, ja ainoastaan siviilit kuolevat täällä, Syenkevych sanoo.

Kiivaita taisteluita 

Mykolaivissa kuvatussa CNN:n videoraportissa näkyy merkittäviä sodan jälkiä ympäri kaupunkia. Keskeisten asutuskeskittymien, kuten Kiovan, Mariupolin ja Harkovan lisäksi myös monet satamakaupungit Mykolaivin tavoin ovat olleet venäläisjoukkojen hyökkäyksien kohteina.

CNN:n mukaan Ukrainan joukot onnistuivat hiljattain saamaan takaisin jo sodan alussa menettämänsä Mykolaivin alueen. Videolla näkyy muun muassa kaupungin laitamille pudotettuja venäläiskoptereita ja räjäytettyjä ajoneuvoja.

CNN vieraili myös muun muassa lastensairaalassa, jossa se tapasi pommi-iskussa sirpalehaavoja päähänsä saaneen 5-vuotiaan Mishan.

Videoraportti pommitetusta Mykolaivin kaupungista on katsottavissa artikkelin alussa.

Lue myös:

    Uusimmat