Mainos

Kolerasairaala saapui Zimbabween

Koleratapausten määrä eteläafrikkalaisessa Zimbabwessa kasvaa. Muutama päivä sitten ilmoitettuja tautitapauksia oli jo 20000, ja kuolonuhrien määrä oli noussut yli tuhannen.

-Mutta todellista tilannetta ei tiedetä, koska maan raportointijärjestelmä ei ole luotettava, kertoi Suomen Punaisen Ristin (SPR) terveydenhuollon neuvonantaja Hannele Virtanen puhelimitse STT:lle Zimbabwen pääkaupungista Hararesta.

Koleran kohdalla tilanne myös muuttuu hyvin nopeasti. Hän kertoi eräästä kaupungista, jossa oli ensin vain yksi tautitapaus. Mutta viemäriverkoston hajottua siellä oli muutaman päivän kuluttua jo 700 tapausta.

Ihmisten liikkuessa kolera leviää nyt autoteitä pitkin. Lisäksi tautia levittävät Virtasen mukaan tautiin kuolleet vainajat.

-Maassa on tapana, että ihmiset pesevät jäähyväisten yhteydessä vainajansa, minkä jälkeen on vuorossa ruokailu. Tauti leviää nyt sitten sitäkin kautta.

Koleratapausten pelätään lisääntyvän myös maan rajojen ulkopuolelle, kun ihmiset lähtevät joulun takia tapaamaan toisiaan.

Ihmiset kuolevat tautiin kotonaan

Hannele Virtasen mukaan koleraan kuolleiden määrä Zimbabwessa on jo nyt äärimmäisen suuri.

-Ensinnäkään kolerassa kukaan ei saisi kuolla kotonaan, vaan kaikkien tautiin kuolevien pitäisi kuolla sairaalassa. Mutta täällä maakunnasta riippuen 20-50 prosenttia ihmisistä kuoleekin kotonaan.

Maan viranomaiset sekä Maailman terveysjärjestö WHO ovatkin Virtasen mukaan varautuneet siihen, että koleraepidemiasta on muodostumassa isohko katastrofi.

Kansainvälinen taistelu koleraa vastaan

Zimbabween on virrannut kansainvälistä apua ja avustustyöntekijöitä, ja varhain lauantaiaamuna maahan saapui myös SPR:n kolerasairaala. Sen matka jatkuu rekkakyydillä ilmeisesti jo maanantaina pystytyspaikalleen Mutaren kaupungin tienoille lähelle Mosambikin rajaa.

-Avustusryhmä tutkii parhaillaan paikallisten viranomaisten kanssa, onko siellä sairaalalle sopivaa paikkaa, Virtanen sanoi.

SPR:n sairaala tarjoaa myös perusterveydenhuollon palveluja.

-Emme usko, että heti alkuvaiheessa sairaalaan tulee kolerapotilaita, sillä tällä haavaa ihmiset siis kuolevat kotonaan. Meidän onkin päästävä puhumaan kolerasta ja sen ensihoidosta ihmisille näiden omissa yhteisöissä.

Lisäksi autot lähtevät sairaalasta päivittäin ympäristöön, jotta kuolevat ihmiset saataisiin hoitolaitoksiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.