Koleat säät uhkaavat linnunpoikasten selviytymistä

Koleus uhkaa lintujen poikasia 1:51

Jos viileät säät jatkuvat, sillä voi olla vaikutusta linnunpoikasten selviytymiseen.

- Todennäköisesti tämmöinen kylmä kesä, jos tämä jatkuu vielä pitkälle heinäkuulle, niin tämä aiheuttaa sen, että poikasten selviytyvyys on heikompaa kuin normaaleina lämpimämpinä vuosina, ennakoi akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Jos pesimämenestys jää heikoksi, se vähentää ensi vuoden lintumääriä. Tämän vuoden lintumäärät sen sijaan ovat normaalilla tasolla koleasta loppukeväästä ja alkukesästä huolimatta.

- Kun tarkastellaan koko lajikirjoa, niin ei mistään lintukadosta voida todellakaan puhua. Esimerkiksi lehtokerttuja ja harmaasieppoja on saapunut ihan normaaleja määriä. Näiden kesäkuun laskentojen perusteella näyttää olevan ihan tavanomaisia lintumääriä, sanoo Lehikoinen.

Osa linnuista ei tullut Suomeen asti

Koleat säät ovat vaikuttaneet muuttolintuihin pelättyä vähemmän. Viileät säät ovat myöhästyttäneet joidenkin muuttolintujen saapumista Suomeen.

- Se on vaikuttanut silleen, että osa näistä myöhäisistä muuttajista, mitkä saapuvat meille toukokuun loppupuolella ja kesäkuun alussa, on tullut Suomeen normaalia myöhemmin, toteaa Lehikoinen.

Joitakin lajeja on saapunut tavanomaista vähemmän.

- Tämmöisiä kaakkoisia muuttajia niinkuin viitakerttunen, punavarpunen, kultarinta, on saapunut Suomeen normaalia vähemmän. Vastaiset tuulet ovat vaikuttaneet siihen, että osa linnuista on jäänyt muuttomatkan varrelle pesimään. Lähinnä ne ovat jääneet Suomen itä- ja eteläpuolelle, tietää Lehikoinen.

Joillakin lajeilla hyvä vuosi

Laskentojen mukaan joillakin lajeilla on jopa poikkeuksellisen hyvä vuosi.

- Tämä on ollut erittäin hyvä vuosi muun muassa mustarastaalla ja räkättirastaalla. Jopa tilhellä ja punatulkulla on normaalia parempia pesimämääriä Suomessa tänä vuonna, kertoo Aleksi Lehikoinen.

Selitys hyvään tilanteeseen on viime syksyn runsas pihlajanmarjasato, joka houkutteli lintuja herkuttelemaan myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Leudon talven ansiosta myös esimerkiksi puukiipijöillä, peukaloisilla ja hippiäisillä menee hyvin.

Sen sijaan joidenkin lajien alamäki jatkuu.

- Tämän vuoden laskentojen perusteella räystäspääskyn pitkään jatkunut alamäki jatkuu edelleen. Se pesii karjatilojen lähettyvillä ja niiden väheneminen vaikuttaa lajin menestymiseen. Joillakin vanhan metsän lajeilla tuntuu myös olevan huono vuosi. Hömötiainen ja töyhtötiainen ovat taantuneet jo jonkin aikaa ja tämäkin vuosi näyttää heikolta, huomauttaa Lehikoinen.

 

Lue myös:

    Uusimmat