Mainos

Kolarilainen poromies löysi eläimen sisältä ilmakiväärin luodin – "Täyttää eläinrääkkäyksen merkit"

Lapissa porojen vapaalaiduntaoikeus näyttäisi olevan kovalla koetuksella. Siitä kertovat porojen vahingoittamistapaukset, joissa maanomistajat vahingoittavat alueella laiduntavia poroja aseilla.

Katso video: Kolarilainen poromies järkyttyi – poron sisältä löytyi ilmakiväärin luoti

Kolarilainen poroelinkeinoharjoittaja Vili Kurki kohtasi torstaina järkytyksen, kun mies oli laittamassa eläintä lihoiksi. Sisältä löytyi yllättäen sinne kuulumaton esine, ilmakiväärin luoti.

– Muistan, että se kyseinen poro oli edellisenä talvena jo huonossa kunnossa. Se aiheutti suurta ihmetystä. Hoidin sitä viime talven ja se alkoi osoittaa jo paranemisen merkkejä. Sitten sen sisältä löytyikin nyt luoti. Voi olla, että se on ollut poron sisällä jo viime vuodesta lähtien.

"Tämä on silkkaa rääkkäämistä"

Harmistunut Kurki kertoo, että Lapissa samankaltaisia tapauksia on tiedossa paljon ja kyseessä ei ole hänelle itsellekään ensimmäinen kerta.

– En ymmärrä vähääkään. Tämä on silkkaa rääkkäämistä. Täällä on tiettyjä ihmisiä, jotka harrastaa tätä ilmakiväärillä hätyyttämistä. Jos poroista on riesaa, niin ne haetaan pois tai päätetään yhdessä maanomistajan kanssa jokin molempia tyydyttävä ratkaisu.

Täyttää eläinrääkkäyksen merkit

Luonnonvarakeskuksen tutkija ja porotalouden asiantuntija Kirsi Muuttoranta hämmästelee tapahtunutta ja muistuttaa, että poroilla on oikeus laiduntamiseen.

– Poronhoitolaissa määritetään porojen vapaalaiduntaoikeus, jonka mukaan poro saa laiduntaa millä tahansa alueella maan omistuksesta riippumatta. Poron hätyyttäminen on laissa ehdottomasti kiellettyä. Jos poro tulee esimerkiksi pelloille tai vakituisen asutuksen pihaan, niin oikea tapa on soittaa poromiehelle.

"Lopputuloksena voi olla kivulias kuolema"

Muuttoranta ymmärtää, että välillä porojen läsnäolo voi aiheuttaa turhautumista, mutta hänen mukaansa tällainen käytös rikkoo eläinsuojelulakia ja täyttää eläinrääkkäyksen merkit.

– Kyllä tämä on selkeästi tarpeettoman tuskan tuottamista. Pahimmillaan luoti voi aiheuttaa tulehduksen ja lopputuloksena voi olla erittäin kivulias kuolema. Ilmakivääri ei ole edes hyväksytty metsästysase. Luoti on heikko, mutta jos sellainen osuu esimerkiksi silmään, niin jälki on pahaa.

Muuttoranta kertoo, että poro on väärä kohde purkaa turhautumista.

– Poro hakee vain sitä parasta ruokamaata eikä se tahallaan ihmisten pihoille tule. On todella ilkeää, jos sitä turhautumista puretaan eläimeen tahallaan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja