Ulkoministeri Haavisto toivoo, ettei mellakoista oteta mallia – Suomen Washingtonin lähetystöä ohjeistettiin pitämään päät alhaalla

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) toivoo, ettei Washingtonin väkivaltaisesta mellakasta oteta mallia muualla maailmassa. Presidentti Donald Trumpia Haavisto syyttää tietynlaisen vihapuheen lietsomisesta.

Yhdysvallat on ollut monessa suhteessa tiennäyttäjä länsimaille. Ulkoministeri Haavisto toivoo, että viime päivien tapahtumien osalta muualla ei oteta Yhdysvalloista mallia.

– Yhdysvallat on ollut usein tiennäyttäjä, minkälaisia vaalikampanjoita käydään. Sieltä on otettu hyvässä ja pahassa mallia Eurooppaan. Nyt on toivottava, ettei näistä tapahtumista kukaan ota mallia, Haavisto kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Haavisto luonnehtii tapahtumia hyvin poikkeuksellisiksi ja alkuvaiheessa myös järkyttäviksi.

– Olihan nämä järkyttäviä nämä ensimmäiset kuvat, joissa väkijoukko tunkeutuu sinne edustajainhuoneen alueelle, eikä tiedetty mitä tapahtuu. Valitettavasti kuolonuhreja on ollut, ja se on demokratian kannalta pelottavaa, jos väkijoukko tulee sisään ja istunnot joudutaan keskeyttämään.

Haaviston mielestä presidentti Donald Trump on osaltaan vastuussa tapahtuneesta

– Presidentti Trumpilla on ollut suuri vastuu kokonaisuudesta. Tietyllä tavalla on lietsottu vihapuhetta ja vaaleista sellaista toista tarinaa, jossa on kuvattu, että vaalit on suuri petos. Se vähentää uskoa demokratiaan, Haavisto harmittelee.

Ulkoministeri kertoo olleensa keskiviikon ja torstain välisenä yönä yhteydessä Suomen Washingtonin lähetystöön.

– Viime yönä olin yhteydessä meidän Washingtonin lähetystöömme, jotta saimme ensikäden tietoja. Kehotimme pitämään pään alhaalla tilanteessa, jossa ihmiset tulevat ampuma-aseiden kanssa kaupunkiin, ulkoministeri kertoo.

Samaa kuin lapuanliikkeessä

Suomen historiasta Haavisto nostaa vastaavaksi tapahtumaksi vuosina 1929-1932 toimineen lapuanliikkeen.

–Jäin miettimään, mistä löytyy vertailukohta. Olisiko niin, että vastaavasta oli kyse silloin, kun lapuanliike muilutti istuvia poliitikkoja rajalle. Tällaisesta väkivallasta on kyse, kun häiritään parlamentin työtä.

Ulkoministeri toivoo, että tuleva presidentti Joe Biden pystyy yhdistämään Yhdysvaltojen voimakkaasti jakautunutta kansaa. Tehtävä on vaikea.

Aluksi on tärkeätä, että vallanvaihto sujuisi rauhallisesti.

– Olemme tottuneet näkemään yhteistyötä edellisen ja tulevan presidentin välillä. Täytyy toivoa, että yhteistyötä on. Trumpin lausunnon mukaan rauhanomainen vallanvaihto on tulossa, Haavisto toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat