Kokkolalainen Jari tuntee tanskalaisia turkistarhaajia, joiden kaikki minkit lopetetaan: ”Se on aivan karmea kohtalo”

4:22
Toimittaja Outi Airola vieraili Isosaaren turkistilalla Kokkolassa kuulemassa, miten tilalliset näkevät pyrkimykset ehkäistä koronaa minkkien joukkolopetuksilla.

Kokkolalainen turkistarhaaja Jari Isosaari tuntee henkilökohtaisesti tanskalaisia turkistarhaajia ja näiden perheitä, joiden minkit nyt lopetetaan Tanskan turkistarhoilla leviävän koronaviruksen vuoksi. Maan kaikki minkit aiotaan hävittää koronaviruksen vuoksi.

– Se on aivan karmea kohtalo. Voiko tällaista oikeasti tapahtua, Isosaaren Turkis Oy:n toimitusjohtaja pohtii MTV Uutiset Livessä.

Tanskan tilanteen herättämänä Suomen Ruokavirasto aloittaa laajan minkkien koronatartuntoja selvittävän kartoituksen. Jos koronavirusta löydetään, uhkaa paitsi kyseistä tilaa myös lähiseutujen minkkitiloja eläinten nopea lopetus.

Koronaa ei havaittu Suomen turkistarhoilla

Isosaari ymmärtää viranomaisten huolen ja on sitä mieltä, että varautuminen ja mahdolliset toimenpiteet on parempi aloittaa hyvissä ajoin. Hän kertoo, että eläinten määrä nahkonta on muutenkin alkamassa pian, joten eläinten määrä tiloilla tulee putoamaan reippaasti.

Isosaari muistuttaa myös, että Suomessa ei koronaa ole turkistiloilla havaittu ja tarhojen säännökset ovat muutenkin tiukat. Hänen mukaansa tilojen väliset etäisyydet ovat myös hyvät, ja koska koronan ei tiettävästi tartu kettuihin, niin ne pidentävät minkkitarhojen etäisyyttä toisistaan entisestään.

"Hätäilläänkö nyt liikaa?"

Isosaari ei kuitenkaan voi olla kysymättä, ratkaiseeko turkisminkkien joukkolopetus koronaongelmaa. Tiloilla on rajallinen määrä eläimiä, ja samaan aikaan ihmiset liikkuvat vapaasti paikasta toiseen eri puolilla maailmaa. Hän ei itse usko siihen, että turkiseläinten lopetus olisi tässä merkittävä keino tartuntatilanteen rauhoittamiseksi.

– Hätäilläänkö nyt liikaa, hän kysyy.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja