Mainos

Koivun siitepölykausi on alkanut – siitepölytiedot MTV:n sääsivustolla

Koivun siitepölykausi on alkanut maan etelä- ja keskiosassa kaukokulkeumilla.

Turun yliopiston Aerobiologian yksikön mukaan maan etelä- ja länsiosaan tulee nyt kohtalaisia määriä kaukokulkeutunutta koivun siitepölyä. Maan itäosassa siitepölymäärät vaihtelevat pienistä kohtalaisiin. Oulun korkeudella määrät ovat pieniä. Paikallinen kukinta Suomessa ei ole kuitenkaan vielä alkanut.

– Kaukokulkeumat tulevat nyt Etelä-Ruotsista, missä koivu jo kukkii. Vapun tienoilla odotetaan seuraavaa kaukokulkeumapiikkiä. Voi olla, että ensimmäiset koivut alkavat loppuviikolla kukkia Suomessakin, lähinnä Lounais-Suomessa lämpimimmillä kasvupaikoilla. Koivun kukinnasta odotetaan kuitenkin niin heikkoa, että kaukokulkeumat voivat tänä vuonna olla samaa luokkaa kuin paikallisen kukinnan huippu, sanoo yliopistotutkija Annika Saarto Turun yliopiston Aerobiologian yksiköstä.

Luonnonvarakeskus tiedotti jo aiemmin, että 35 viime vuoden aikana seurantalaskennoissa on esiintynyt koivun hedenorkkoja vähemmän kuin tänä vuonna vain kerran aikaisemmin, keväällä 2013, joten koivun kukinnasta ennakoidaan hyvin heikkoa.

Viime vuonna koivun kukinta puolestaan oli erittäin runsasta. Viime kevään voimakkaan kukinnan vuoksi koivut joutuvat tänä vuonna käyttämään energiansa lisääntymisen sijasta kasvuun. Toinen syy tämän kevään koivujen vaatimattomaan kukintaan löytyy Luonnonvarakeskuksen mukaan alkukesän 2014 kylmyydestä, joka ei suosinut kukka-aiheiden syntymistä.

Lepän kukinta ollut heikkoa

Lepän kukinta on päättymässä maan itä- ja keskiosassa, mutta pieniä määriä siitepölyä voi vielä esiintyä. Kukinta jatkuu Oulun korkeudella ja Etelä-Lapissa. Siitepölymäärät ovat Oulun korkeudella kohtalaisia ja Etelä-Lapissa pieniä. Sade laskee ilman siitepölymääriä.

– Lepän kukinta on tänä vuonna ollut melko heikkoa. Ainoastaan Itä-Suomessa on päästy normaaleihin lukemiin. Viime vuonna lepän siitepölyä oli selvästi enemmän, sanoo Annika Saarto.

Pajut kukkivat maan etelä- ja keskiosassa. Pajun siitepölylle herkistyneet voivat saada oireita kukkivien pajukasvustojen läheisyydessä.

Siitepölytilanteen löydät MTV:n sääsivustolta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.