Mainos

Koirien parvovirus pysynyt kurissa tänä kesänä

Koirille hengenvaarallinen parvovirus ei tiettävästi ole tänä kesänä aiheuttanut laajoja epidemioita. Helsingin eläinsairaalan johtaja Tuomas Kärkkäinen kuitenkin muistuttaa, että virus on tullut jäädäkseen.

-Koirapuistot ovat tutkitusti sitä pullollaan, ja sitten kun tulee sopivia ajanjaksoja, se lähtee sieltä liikkeelle. Virukselle sopii esimerkiksi tällainen auringoton ja kostea ilma. Lisäksi tarvitaan riittävän paljon koiria, joilla on vajaa immuniteetti virusta vastaan, Kärkkäinen kertoo. Kärkkäisen mukaan parvovirus aiheuttaa purskahduksenomaisia epidemioita, jotka ovat yleensä paikallisia.

-Muistaakseni Vaasassa on tänä kesänä esiintynyt enemmän näitä tapauksia. Meidän sairaalassamme taas parvo-osasto ei ole ollut vahvasti miehitettynä pitkiin aikoihin. Rokote ei Kärkkäisen mukaan anna kovin hyvää suojaa virusta vastaan.

-Sillä saadaan kohtuullinen suoja noin vuodeksi. Tämäkin tosin vaihtelee jonkin verran yksilöstä riippuen. Virus aiheuttaa koiralle kovan ripulin, ja varsinkin pennuille se on usein tappava. Sikiökauden aikana sairastettu virus aiheuttaa monesti vakavia sydänlihastulehduksia ja saattaa aiheuttaa pennun äkillisen kuoleman parin kuukauden ikäisenä. Parvovirukselta on Kärkkäisen mukaan hankala suojautua tehokkaasti.

-Se on vähän kuin ydinlaskeuma eli täysin siltä ei voi suojautua millään. Koira täytyy kuitenkin kaupungissa viedä tiettyihin paikkoihin, joissa käyvät toisetkin koirat. Tietysti yleisen hygienian pitäisi olla koirien ulkoilutusalueilla selvästi parempi kuin se nyt on, Kärkkäinen huomauttaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.