Koiria aletaan testata metsätuhojen tunnistamisessa – etsivät muun muassa lahottaja- ja ruostesienten runtelemia puita

Lahottaja- ja ruostesienet aiheuttavat Suomen metsissä laajoja tuhoja. Nyt Luonnonvarakeskus (Luke) ja Lapin ammattikorkeakoulu selvittävät, miten hyvällä hajuaistilla varustettuja koiria voitaisiin käyttää metsätuhojen aikaisessa tunnistamisessa.

Tuoreessa Nose4Wood-hankkeessa kehitetään myös koirakkojen koulutusta tehtävään.

Koirien avulla voitaisiin helpottaa sienten tartuttamien puiden löytämistä jo varhaisessa vaiheessa, jolloin olisi mahdollista ryhtyä toimiin taudin leviämisen rajoittamiseksi.

– Koirien koulutus metsätuhojen aikaiselle tunnistamiselle on mahdollista, mutta vielä ei koirien käyttöä isojen metsäkuvioiden kartoittamiseen tai lahottaja- ja ruostesienten tunnistamiseen maastossa ole testattu, hankkeen projektipäällikkö, Luken erikoistutkija Kari Mäkitalo kertoo tiedotteessa.

Lahottajasieniin kuuluva kuusenjuurikääpä on pahin kuusien lahottaja Suomessa. Yhdessä männynjuurikäävän kanssa se aiheuttaa noin 50 miljoonan euron menetykset vuosittain.

Juurikäävän on myös ennustettu leviävän entistä pohjoisemmaksi ilmaston lämpenemisen seurauksena.

Hajukoulutukseen pääsee kymmenen koirakkoa

Hankkeen hajukoulutukseen valitaan kymmenen koirakkoa. Koirat koulutetaan tunnistamaan ruostesieniin kuuluva tervarososieni sekä juurikääpäsienet laboratorio- ja maastonäytteistä sekä etsimään ja ilmaisemaan tuhot maastossa. 

Koulutuksen perillemeno testataan koulutusympäristössä ja maastokoealoilla.

– Toiminta saattaisi myös mahdollistaa uuden liiketoiminnan syntymisen hajukoulutetuille koirakoille tai metsänomistajille mahdollisuuden käyttää omia koiriaan metsänhoitotöissä, koirien koulutusta hankkeessa koordinoiva agrologi Sanna Vinblad Lapin ammattikorkeakoulusta sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat