Koirayrittäjä kritisoi lemmikkien hemmottelua: "Menee karva kurkkuun"

Koirahoitolassa lemmikkejä hemmotellaan suomalaiseen tyyliin 11:47
Koirahoitolassa lemmikkejä hemmotellaan suomalaiseen tyyliin. Haastattelussa Vaasan yliopiston dosentti Henna Syrjälä ja Onnenkoiran yrittäjä Tuovi Ahola.

Koirista on tullut entistä enemmän perheenjäseniä ja niihin käytetään myös enemmän rahaa. Yksi ostetuista palveluista on koirahoitola.

Koiranomistajat käyttävät nykypäivänä selvästi enemmän rahaa lemmikkeihinsä kuin aikaisemmin.

Yksi omistajien hyödyntämistä palveluista on koirahoitola, jonne lemmikin voi viedä hoitoon siksi aikaa, kun on itse reissussa.

Sometrendit saattavat saada omistajat tarjoamaan koirilleen myös erilaisia "hemmotteluja", jotka hyvistä tarkoitusperistään huolimatta eivät välttämättä ole koiralle mieluisia.

Tuusulassa Onnenkoira-hoitolaa pyörittävä yrittäjä Tuovi Ahola kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, että omistajat voisivatkin pohtia enemmän sitä, mikä juuri koirasta on mukavaa.

Katso yllä olevalta videolta, miten omistajat käyttävät nykyään rahaa lemmikkeihinsä ja miltä koirahoitolassa näyttää.

Koiraa hoidetaan sopimuksen mukaan

Tuovi Ahola kertoo, että hoitolaan tulevia koiria varten tehdään aina hoitosopimus, josta selviää, miten koiraa tulisi hoitaa ja ruokkia ja onko niillä esimerkiksi jonkinlaista lääkitystä.

Aholan mukaan hoitolaan tuotavia koiria tietysti hoidetaan näiden sopimusten mukaisesti, mutta yleisesti ottaen omistajat voisivat myös höllätä hieman.

– Välillä tekisi mieli sanoa ihmisille, että "relax", ei tämä ole niin kovaa suorittamista. Kun koira saa elää lajityypillistä elämää ja saa lajityypillistä ruokaa, se on aika tyytyväinen oloonsa, Ahola sanoo.

Mikä aktiviteetti on oikeasti koirasta mukavaa?

Pitkään alalla ollut Ahola on todistanut viimeisen viidentoista vuoden aikana, miten koirien määrä on ylipäätään kasvanut, miten rahan käyttö niihin on lisääntynyt ja miten koiran asema perheessä ja yhteiskunnassa on parantunut.

Yhdessä asiassa ollaan kuitenkin menty liian pitkälle.

– Minulla menee aina vähän karva kurkkuun, kun joku puhuu hemmottelusta koiran tapauksessa. Meidän pitäisi hemmottelussa lähteä siitä, mikä on koiralle hemmottelua, Ahola muistuttaa.

Niin söpöltä kuin somessa vastaan tullut kuva koirasta vaahtokylvyssä näyttääkin, ei se välttämättä ole koiralle mieluista.

– Koiralle hemmottelua on monesti yhteinen aika, liikunta ja yhteinen kiva tekeminen, mikä vahvistaa [omistajan ja koiran välistä] suhdetta, Ahola sanoo.

Esimerkiksi hoitolaolosuhteissa jonkinlainen liikuntapalvelu on Aholan mukaan koirille mieluisinta.

Katso myös: Koirarodut, joita eläinlääkäri ei itse ottaisi ammatillisen kokemuksensa perusteella

Koirarodut, joita eläinlääkäri ei itse ottaisi ammatillisen kokemuksensa perusteella 5:50
Noin 15 vuotta alalla toiminut eläinlääkäri ja Espoon Eläinsairaalan johtaja Tiina Wright ei halua suoranaisesti lytätä mitään tiettyä rotua, mutta eläinlääkärin näkökulmasta tiettyjä jalostuksellisesti rakenteellisia ongelmia ei voi olla huomioimatta.

Lue myös:

    Uusimmat