Koirahyökkäyksiä on enemmän kuin aiemmin – poliisi selittää karua ilmiötä: ”Omistajien joukossa on ihmisiä, jotka eivät vaivaudu kouluttamaan koiriaan”

Vuoteen mahtunut monenlaista koirahyökkäystä – sekarotuiset näkyvät tilastossa 1:57
Koirahyökkäysten määrät ovat olleet jo pitkään kasvussa. Näin asiaa käsiteltiin viime elokuussa.

Eläinsuojelurikosten ja koirahyökkäysten määrät ovat olleet pienimuotoisessa kasvussa jo pidemmän aikaa.

Helsingin poliisin eläinsuojelurikoksiin keskittyvän tutkimusryhmän johtajan, rikoskomisario Anne Hietalan mukaan koiriin liittyvät tapaukset työllistävät poliisia kaikista eniten.

– Helsingissä ei ole isoja tuotantotiloja, joten suurin osa tehtävistä koskee lemmikkieläimiä. Varsinkin koiria näkyy paljon Helsingin katukuvassa, ja sitä myötä näitä hyökkäyksiäkin tapahtuu.

Hietala ei pysty toteamaan, että tietyt koirarodut olisivat selvästi muita aggressiivisempia.

– Hyvin paljon riippuu omistajasta. Pienikin koira voi olla todella aggressiivinen, mutta se on helposti hallittavissa. Yli 50 kiloisen koiran hyökätessä lopputulos voi olla hyvin erilainen.

– Jos koiraa ei ole koulutettu, kyseessä voi kuitenkin olla mikä tahansa rotu.

Kevään koirabuumi ei vielä näy ilmoitustilastoissa

Kevään ja alkukesän aikana koiranpentujen kysyntä on kasvanut merkittävästi. Koirien kasvanutta kysyntää ei kuitenkaan voi Hietalan mukaan pitää syynä siihen, että koirahyökkäysten määrä on kasvussa.

– Korona-ajan aikana hankitut koirat ovat vielä niin pieniä, etteivät ne vielä häiriköi missään. 

Hietala painottaa silti, että koiria on vuosi vuodelta enemmän, mikä on osittain johtanut myös ongelmien lisääntymiseen.

– Koirien määrän kasvaessa myös koiranomistajien määrät nousevat. Uusien koiranomistajien joukossa on ihmisiä, jotka eivät vaivaudu kouluttamaan koiriaan, tai hankkimaan niille minkäänlaisia aktiviteetteja.

”Koiran hankkimista kannattaa harkita tarkkaan” 

Hietalan mukaan koiranomistajien henkilökohtaiset ongelmat näkyvät helposti koiran käyttäytymisessä.

– Koiran hankkimista kannattaa harkita tarkkaan. Jos koiran päättää hankkia, pitää sitä myös olla valmis hoitamaan.

Omistajien laiminlyöntien lisäksi, myös pentutehtaiden ja salakuljettajien kautta hankitut pennut aiheuttavat ongelmia, sillä niiden mahdollisia käyttäytymis- ja terveysongelmia voi olla vaikea ennustaa.

– Niin sanottujen takaluukkupentujen halpa hinta houkuttelee monia, mutta koirien taustoista ja mahdollisista terveysongelmista on harvoin mitään tietoa. Siinä ostetaan oikeasti sikaa säkissä.

– Pentuaika ja emon opettaminen on koiralle hyvin tärkeää. Pentutehtaissa pentujen olosuhteet ovat jäätävät.

Koirahyökkäysten ja eläinsuojelurikosten kasvaneeseen määrään on monta selitystä. Yksi varteenotettava selitys saattaa Hietalan mukaan olla myös se, että yhä useammat ovat tietoisia vuonna 2018 perustetun eläinrikoksiin keskittyvän tutkintaryhmän olemassaolosta. 

– Ihmiset ovat pikkuhiljaa oppineet, että Helsingin poliisilla on tutkintaryhmä, joka tutkii eläimiin liittyviä tapauksia. Ilmoitukset on myös nykyään helppo tehdä verkossa.

Lue myös:

    Uusimmat