Kodin vehreät hyötypuutarhat

Oman pihan hyötytarhasta saa iloa, energiaa, terveellistä ravintoa sekä mukavan kesäisen harrastuksen. Pihamaalla voi kasvattaa vihanneksia, juureksia, hedelmiä sekä marjoja. Omat voimavarat sekä aikaresurssit kannattaa ottaa huomioon, ennen kuin päättää aloittaa hyötypuutarhan kasvattamisen, sillä hyvä sato vaatii aikaa ja vaivaa.

Terveellisen ravinnon ja hyötyliikunnan lisäksi tarha tarjoaa mukavaa silmänruokaa niin itselle kuin naapureillekin. Ennen kasvimaan alulle laittoa on hyvä miettiä, kuinka paljon satoa perhe tarvitsee. Nelihenkiselle perheelle riittää mainiosti 20–30 neliömetrin kokoinen vihannestarha. Mikäli lisäksi haluaa kasvattaa vaikkapa perunaa ja mansikkaa, niille on varattava sama pinta-ala. Kasvimaan koon lisäksi on otettava huomioon muun muassa kasvien tarvitseman valon määrä. Useimmat hyötykasvit vaativat lämpimän ja aurinkoisen paikan pihamaalta, jotta kasvusta tulee onnistunut.

Kevät on puutarhurille tärkeää aikaa

Pihamaan hyötypuutarhassa alkaa aherrus jo aikaisin kevättalvella. Ennen lumien sulamista kasvimaahan tulisi kylvää kalkki, tuhka sekä maanparannusaineet suoraan hangelle. Lumien pikkuhiljaa sulaessa ja maan kuivahtaessa tulisi lumelle kylvetyt aineet muokata puutarhan maaperään, ja lopuksi viljelyalueen pinta pitäisi tasoittaa.

Maaliskuu on useiden hyötykasvien varsinaista kylvöaikaa. Kuun alkupuolella tulisi hyötykasveista kylvää kaali, salaatti, pinaatti sekä erilaiset maustekasvit sisälle taimikasvatukseen. Vastaavasti kuun loppupuolella on kurkkukasvien, maissin, paprikan sekä papujen varsinainen kylvöaika. Vasta toukokuussa aikaisemmin keväällä sisätiloissa kylvetyt kasvit on mahdollista siirtää ulos istutettaviksi. Ennen varsinaista istuttamista kasveja on hyvä karaista paremmin kylmää sietäviksi. Muun muassa kaali, keräsalaatti sekä purjo sietävät karaisua hyvin. Koskaan kun ei voi tietää, vaikka tulisi vielä routaöitä.

Vaativia ja helpompia kasvatettavia

Hedelmien ja erilaisten marjapensaiden kasvattaminen ei vaadi läheskään yhtä paljon vaivaa kuin kasvimaan ylläpitäminen. Hedelmäpuissa sekä marjapensaissa pitää vain muistaa tehdä huolelliset leikkaukset ja oksastukset huhtikuun loppupuolella. Lisäksi pensaille ja puille on hyvä ruiskuttaa tuholaisia ja erilaisia tauteja vastaan torjunta-aineita jo hyvissä ajoin keväällä ennen silmujen turpoamista.

Oman pihan kasvimaan tai hedelmä-/marjatarhan kasvattamisessa on hyvä miettiä, kuinka paljon itsellä on aikaa panostaa kasveihin ja huolehtia niistä. Etenkin kasvimaan ylläpito vaatii hyvin paljon aikaa. Kasvimaata tulee muistaa kunnostaa, kylvää, kitkeä ja kastella. Lopuksi onnistunut sato on korjattava talteen. Mikäli aikaa tai kärsivällisyyttä ei ole riittävästi, kannattaa pihalle istuttaa esimerkiksi ruohosipulia, raparpereja sekä erilaisia helppohoitoisia marjapensaita. Niiden kasvattaminen ei vaadi suuriakaan ponnistuksia, mutta niistä saa suussa sulavia marjoja sekä terveellisiä salaatti- ja ruoanlaittoaineksia. Myös sipuli, retiisi, kesäkurpitsa, herneet ja lehtisalaatti ovat helppoja kasvatettavia.

Vihanneksia sekä yrttejä omalta pihalta

Erilaiset yrtit ja vihannekset ovat oivallisia kasvatettavia omassa puutarhassa. Yrttejä voi kasvattaa myös ruukuissa sisätiloissa tai parvekkeella. Yrttejä kasvatetaan siinä kuin tavallisiakin vihanneksia, tosin yrtit vaativat vähemmän huolenpitoa kuin kasvikset. Parhaiten yrtit viihtyvät lämpimässä ja valoisassa paikassa hiekka- tai hietamaalla. Suosituimpia Suomessa pihamailla kasvatettavia yrttejä ovat basilika, sitruunamelissa, timjami, korianteri, minttu, oregano, salvia sekä meirami. Hyvin hoidetuista yrttiviljelmistä saa satoa pitkin kesää ja makua ruokiin sekä juomiin. Talven varalle lehtisatoa kerätään juuri ennen kukintaa, tosin yrtit voi kerätä varsineen kaikkineen ja kuivaamisen jälkeen repiä kasveista lehdet talteen.

Vihannesten viljely on toki työlästä ja aikaavievää, mutta jo pienemmänkin viljelyksen sadolla voidaan säästää ruokakustannuksia tuntuvia summia. Useimmille harrastajaviljelijöille mahdollisuus virkistäytymiseen omassa puutarhassa, mielenkiintoisen puuhailun kera, on tärkein syy oman vihannes- ja yrttipalstan pitoon. Lisäksi tuoreet itse kasvatetut ja viljellyt marjat, hedelmät, juurekset, vihannekset ja yrtit maistuvat aivan erilaisilta kuin kaupasta ostetut: ne ovat mehukkaita, maukkaita ja suorastaan suussa sulavia.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Futureimagebank, Johanna Tamminen

Lue myös:

    Uusimmat