Kodin turva- ja hälytysjärjestelmä

Suomessa tehdään tällä hetkellä noin 200000 asunto- ja huvilamurtoa vuodessa. Määrä kasvaa vuosittain 10-15 %. Myös niiden luonne on muuttunut. Koteihin ei enää murtauduta pelkästään hämärän aikaan tai asukkaiden ollessa muualla, vaan paikalle tullaan jopa kuorma-autolla keskellä päivää ja tyhjennetään koko asunto. Toisaalta koteihin saatetaan murtautua myös yöaikaan silloin, kun asukkaan ovat nukkumassa. Silloin kyseessä on kiinteistö- ja irtaimistovahinkojen lisäksi myös henkilöturvallisuus.

"Kodeista etsitään kaikkea, minkä voi vaihtaa helposti rahaksi - esimerkiksi tietokoneita, puhelimia ja viihde-elektroniikkaa", toteaa tuotepäällikkö Anssi Holopainen, G4S Security Services Oy. Yritys tarjoaa kotien turvaksi hälytysjärjestelmää tavallisesta poikkeavalla tavalla: kyseessä on kuukausiveloitukseen perustuva palvelumalli, johon sisältyvät laitteet paikalleen asennettuina, ympärivuorokautiset hälytyskeskuspalvelut sekä mahdolliset vartijan käynnit. Palvelun hinta on 39,90 €/kk ja se räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaisesti.

"Yleisimmin asennetaan langaton laitteisto, johon on liitetty erilaisia ilmaisimia, kuten ovikoskettimia ja tilailmaisimia. Ihmiset haluavat tavallisesti niin sanottua kuorisuojaa, jossa jokaisen ulko-oveen laitetaan ovikoskettimet. Ne voi laittaa illalla, nukkumaan käydessä valvottuun tilaan mutta sisällä voi silti liikkua rauhassa - käydä vaikkapa jääkaapilla aiheuttamatta hälytystä. Ulko-ovista ei kukaan pääse sisään huomaamatta", Holopainen kertoo.

Järjestelmään voidaan liittää myös savu- tai vesivuotoilmaisimia, lasirikkohälytin sekä häkäilmaisimia. Siihen kuuluu myös erityinen paniikkipainike. Jos asiakas herää yöllä lasin kilahdukseen tai tunteeseen, että kaikki ei ole kunnossa, hän voi tehdä hälytyksen paniikkipainikkeen avulla. Hälytyskeskus reagoi siihen ennalta sovitulla tavalla.

"Toimenpideohjeet räätälöidään asiakkaan kanssa ja niissä sovitaan, lähteekö hälytyksen sattuessa paikalle vartija vai välitetäänkö se suoraan poliisille." Hälytyksen voi ohjata GSM-modeemin kautta myös omaan matkapuhelimeen, joskin sen tarpeellisuudesta voi olla montaa mieltä: hälytyskeskus päivystää aina ja ilmoittaa hälytyksestä joka tapauksessa.

Huoltomiehiä, siivoojia ja vastaavia varten järjestelmään pystytään antamaan tilapäinen kulkukoodi. He pääsevät sen avulla sisään ja kun he poistuvat paikalta, koodi pyyhitään järjestelmästä eikä se ole enää voimassa. Lokitiedoista pystytään myöhemmin tarkastamaan, kuka käyttäjistä on kulloinkin ollut paikalla. Myös aiheettomia hälytyksiä saattaa tapahtua, kun vaikkapa lapset ryntäävät innoissaan kotiin eivätkä muistakaan kytkeä hälytystä pois päältä. Kun hälytyskeskus tekee välittömästi tarkistussoiton, sellaisen saa peruttua antamalla erityisen peruutustunnuksen. Järjestelmää voi ohjata myös nykyaikaista autonavainta muistuttavalla kauko-ohjaimella, jolla sen saa kauempaakin päälle tai pois.

Päiväsaikaan talon sisätiloissa ovat toiminnassa myös liiketunnistimet. Alle 25 kilon painoinenkotieläin ei aiheuta ongelmia; jos koira on isompi, asiakkaat laittavat suojattuun tilaan yleensä vain ulko-ovet.

Talon tai asunnon suojauksesta kannattaa ilmoittaa näkyvästi kiinnittämällä sopiviin paikkoihin siitä kertovat kyltit. Tutkimusten mukaan suojattuihin kohteisiin ei tunkeuduta käytännössä koskaan.

Lisätietoja: G4S Security Services Oy, www.g4s.fi

(JKA 4.1.2008)

Lue myös:

    Uusimmat