Mainos

Kodin sähkösyöpöt

Tiedätkö, mitkä sähkölaitteistasi ja kodinkoneistasi kuluttavat eniten sähköä?

Tutkimusten mukaan sähkölaitteet kuluttavat reilun kolmanneksen kodin sähkönkulutuksesta. Kodinkoneiden osuus tästä on noin neljännes. Viihde-elektroniikan sähkönkulutuksesta noin puolet kertyy valmiustiloista.

Sähkölaitteiden sijoituspaikan lisäksi sähkönkulutukseen vaikuttavat muun muassa lämpötilavalitsimen säätö, ympäristön lämpötila, käyttötiheys, käyttötavat ja hoito. Hyvät käyttöohjeet tukevat laitteiden energiatehokasta käyttöä.

Kodinkoneet syövät sähköä

Kylmäsäilytyslaitteet kuluttavat paljon sähköä, koska ne ovat jatkuvasti päällä. Niiden kulutus on noin 13 prosenttia kotitaloussähkön kulutuksesta.

Ruoanvalmistuslaitteista suuritehoisimmat ja käytetyimmät ovat liesi, mikroaaltouuni sekä kahvin- ja vedenkeittimet. Niiden kokonaissähkönkulutus on merkittävä, joskin käyttäjällä on suuri vaikutus siihen, millaiseksi kulutus lopulta muodostuu. Kotitaloussähkön kulutuksesta lieden ja muiden ruoanvalmistuslaitteiden osuus on kuutisen prosenttia.

Astianpesu- ja pyykinpesukoneiden tärkeimmät ympäristövaikutukset liittyvät sähkön ja veden kulutukseen. Veden kulutus on uusissa laitteissa alhainen ja sähkön kulutus vaihtelee käytetyn pesuohjelman mukaan.

Teksti: Jokakoti
Kuva: Colourbox

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.