Mainos

Kodin helpot sähkötyöt

Kotona on joitakin sähkötöitä, jotka tee-se-itse sähkömieskin saa tehdä. Esimerkiksi kattovalaisimen saa vaihtaa, vaikka se liitettäisiinkin vanhanmalliseen niin sanottuun sokeripalaan. Silloin on muistettava irrottaa sulake seinästä. Lamppua vaihdettaessa sulaketta ei tarvitse irrottaa vaan virran katkaiseminen valokytkimestä riittää. Ja kun lampun vaihtaa, kannattaa ehdottomasti vaihtaa samalla hehkulamppu nykyaikaiseksi energiansäästölampuksi, joka kuluttaa huomattavasti vähemmän sähköä ja kestää paljon kauemmin.

"Sekä maadoitettujen että maadoittamattomien liitosjohtojen teko on sallittua, mutta asia on ehdottomasti osattava", sanoo tekninen asiantuntija Pertti Mäkinen, Sähköinfo Oy. "Pienoisjännitteellä toimivissa laitteissa, kuten pienoisjännitehalogeenivalaisimissa on pistorasiaan laitettava muuntaja: sen jälkeiset asennukset saa tehdä sekä sisällä että ulkona. Sama koskee saneerauksissa käytettäviä lattialämmitysmattoja, kun sähkönsyöttö tapahtuu muuntajan kautta pistorasiasta. Lisäksi ovat sallittuja kaikkien kotona olevien keskuksien käyttötoimenpiteet, joissa painetaan painikkeita, käännetään kytkimiä, vaihdetaan sulakkeita, viritetään johdonsuojakatkaisijoita tai vikavirtasuojakytkimiä ja testataan niitä. Kiellettyjä ovat kaikki kiinteät asennukset. Niitä saa tehdä vain ammattimies!"

Oma erikseen sallittu asiansa ovat erilaiset harrastuksiin liittyvät asiat: "Sellaisia ovat esimerkiksi radioamatööritoiminta tai äänentoistolaitteiden rakentaminen. Laitteita saa kuitenkin tehdä vain itselleen - ei kenellekään muulle."

Remonttien yhteydessä voi irrottaa pistorasian peitelevyn seinän maalaamista tai tapetointia varten. Silloinkin on otettava sulakkeet irti. Syvemmälle ei saa kuitenkaan mennä, vaan jos esimerkiksi paneloinnin yhteydessä on asennettava korokerengas, on tilattava sähkömies paikalle.

Jouluvaloissa ja niiden asettelussa on ajateltava ulkonäön lisäksi myös sähköturvallisuutta. Ulos asennettavien valojen on sovelluttava ulkokäyttöön. Jos laitteesta löytyy FI-merkki, se on tarkastettu meillä ja täyttää varmasti täkäläiset turvallisuusmääräykset. Muuntajia ei saa panna maahan kastumaan, vaikka ne olisivatkin ulkokäyttöön soveltuvia, vaan ne kiinnitetään seinässä oleviin pistorasioihin. Jos ne viedään sisälle, johdon on mahduttava kynnyksen raosta. On oikein hyvä käytäntö teipata se kynnykseen tai ovenpuitteisiin siten, ettei siihen kompastu.

Jatkokelojen on myöskin sovelluttava ulkokäyttöön. Johto on purettava kokonaan kelalta. Liitoskohdat on asetettava suojaiseen paikkaan - esimerkiksi räystään alle - pois vesisateen armoilta.

(JKA 21.12.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.