Kodak saneeraa haastaakseen Fujin

Amerikkalainen valokuvausalan jättiyritys Eastman Kodak kohottaa kilpailukykyään saneerauksin. Kodak ilmoitti eilen New Yorkissa suunnitelmista, joiden mukaan se vähentää 10 000 työntekijää sekä karsii muita kulujaan.

Kodakin on määrä saneerauksen avulla haastaa kilpailijansa, japanilainen Fuji. Kodakin henkilökunta vähenee rajusti, sillä yhtiöllä on yhteensä noin 100 000 työntekijää.

Kodakin puheenjohtaja George Fisher kertoi myös, että yhtiö harkitsee tuotteidensa hintojen laskemista. Näin on tarkoitus voittaa takaisin Fujille menetetyt markkinaosuudet. Alennuksia suunnitellaan ainakin 100 ASA- ja 200 ASA -filmeille. Fujin tuotteiden hinnat ovat viime aikoina olleet Amerikan markkinoilla kolmanneksen halvempia kuin Kodakin valmisteet. Fisher luonnehti eroa sietämättömän suureksi.

Kodak ja Fuji kamppailevat keskenään myös Japanin markkinoilla. Kodak syyttää sekä Fujia että Japanin hallitusta siitä, että nämä pyrkivät rajoittamaan Kodakin pääsyä Fujin kotimarkkinoille. Kodak kirjasi vuoden kolmannella neljänneksellä 3,79 miljardin dollarin (liki 20 mrd. mk) tulot. Vuosi sitten vastaavan ajan tulot olivat 4,149 miljardia dollaria.
(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat