"Kiva nähdä maita ennen kuin ne ovat vaurioituneita" – tätä mieltä Suomeen tulleet turistit ovat Venäjän rajan läheisyydestä

Turistit pohtivat Venäjän läheisyyttä ennen Suomen-matkojaan:"On hyvä vierailla nyt, jos jotain käy" 4:50
Näin turistit pohtivat Venäjän läheisyyttä ennen Suomen-matkojaan: "On hyvä vierailla nyt, jos jotain käy"

MTV Uutisten kysely suomalaisille paljastaa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut suomalaisten suhtautumista Venäjään entistä kielteisemmäksi. Suuri enemmistö vastaajista myöntää, että sotauutisointi herättää myös heissä vähintään jonkin verran pelkoa.

Eivätkä suomalaiset ole yksin. Moni Suomea matkakohteeksi harkitseva turisti ottaa hyökkäyssotaa käyvän naapurimaan huomioon päätöstä tehdessään. Osa on jopa perunut matkansa, koska Venäjän läheisyys pelottaa liikaa.

Toimittajamme kysyi turisteilta Helsingissä, miten Venäjän rajan läheisyys vaikutti heidän matkasuunnitelmiinsa.

Sveitsistä matkanneet Concetta ja Andrew Niemann kertoivat tulleensa Suomeen häihin. Häät pidetään Vaasassa, mutta pari kertoo Venäjän läheisyyden olevan mielessä koko ajan.

Concettan vanhemmat kysyivät ennen matkaa, miksi he haluavat matkustaa niin lähelle Venäjää. 

– Perheeni on Yhdysvalloista, joten en tiedä tietävätkö he missä Suomi on kartalla. He ovat kuulleet Suomen liittymisestä Natoon, joten he olivat vähän huolissaan, Andrew Nieman kertoo.

Pariskunta kuitenkin sanoo tuntevansa olonsa turvalliseksi Suomessa.

Marinin sanat rohkaisevat

Australialaiset David Haydund ja Tiffany Brennan varasivat lennot jo viime vuonna eivätkä antaneet sodan vaikuttaa heidän matkasuunnitelmiinsa. He kertovat tahtoneensa aina matkustaa Suomeen. 

Brennanin oli tarkoitus matkata myös Venäjälle tapaamaan ystäviään, mutta se ei nyt ole mahdollista.

Jotkut hänen ystävänsä olivat huolissaan hänen matkastaan, hän sanoo.

– Oli rohkaisevaa kuulla pääministerin näkemyksiä sodasta ja että Suomi on valmis, jos jotain tapahtuisi. Se sai oloni luottavaiseksi Suomen vahvuuksista sotaa vastaan.

"Hyvä vierailla ennen kuin mitään tapahtuu"

Fedra Bishop ja Richard Hayward matkustivat Suomeen Englannista, eivätkä olleet huolissaan Venäjän rajan läheisyydestä.

– Kuulemme koko ajan uutisia, mutta mielestäni on tärkeää vierailla maissa, joissa on vielä turvallista matkustaa. Joten se ei vaikuttanut päätökseemme tulemmeko Suomeen vai emme. Vaikka sota on todellista, se ei suoraan näy täällä.

Bishopin oli tarkoitus matkustaa Venäjälle muutama kuukausi sitten, tilanteen takia se ei ole kuitenkaan mahdollista. 

– Minun mielestäni on hyvä vierailla Venäjää ympäröivissä maissa ennen kuin mitään tapahtuu. En usko, että mitään käy, mutta on kiva nähdä maita ennen kuin ne ovat vaurioituneita.

Haywardin mielestä Suomeen matkustaminen on riskialttiimpaa kuin esimerkiksi Ranskaan matkustaminen. Bishop ei kuitenkaan ole huolissaan.

– Se, että ei ole yötä eikä pimeää, tekee olon turvalliseksi verrattuna Englantiin. Ihmiset ovat ystävällisiä eikä armeijan läsnäolo tunnu täällä, joten en ole ollut huolissani.

Lue myös:

    Uusimmat