Kiuruveden Kallionsydämen asumisyksikön koronakuolemista ei nosteta syytteitä

MTV Kiuruvedellä: Vanhainkodin tragedia iski koko pieneen kaupunkiin –"Sais mennä pois tämä" 4:06
Vanhainkodin tragedia iski koko pieneen kaupunkiin – "Sais mennä poes tämä"

Syyttäjän mukaan päätös syyttämättäjättämisestä tehtiin, koska poliisin esitutkinnan perusteella ei ollut todennäköisiä syitä epäillä henkilöitä rikoksista.

Syytteitä ei nosteta Kiuruveden Kallionsydämen asumisyksikön hoivakotikuolemista, kertoo Syyttäjälaitos tiedotteessa. Kyseessä ovat tapahtumat keväällä 2020, kun 12 hoivakodin asukasta kuoli koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Kallionsydämen vastuuhenkilöä epäiltiin asiassa työturvallisuusrikoksesta, kuolemantuottamuksista, vammantuottamuksista ja vaaran aiheuttamisista. Lisäksi Ylä-Savon sote-kuntayhtymän virkamiehiä epäiltiin virkavelvollisuuden rikkomisista.

Syyttäjän mukaan päätös syyttämättäjättämisestä tehtiin, koska poliisin esitutkinnan perusteella ei ollut todennäköisiä syitä epäillä henkilöitä rikoksista. Työturvallisuusrikoksen osalta oikeudenkäyntiä ja rangaistusta olisi syyttäjän mukaan pidettävä kohtuuttomina tai tarkoituksettomina.

Itä-Suomen aluehallintovirasto teki Itä-Suomen poliisilaitokselle vuoden 2020 toukokuussa tutkintapyynnön asumisyksiköstä ja Ylä-Savon sote-kuntayhtymän edustajien menettelystä. Epäilyksenä oli, että hoivakodin vastuuhenkilö ja viisi hoivakodin toimintaa valvonutta sote-kuntayhtymän virkamiestä olisivat laiminlyöneet tehtäviään.

Poliisi tutki koronakuolemien taustoja

Attendon Kiuruvedellä Pohjois-Savossa sijaitsevassa ikäihmisille tarkoitetussa Kallionsydän-hoivakodissa kuoli vuoden 2020 keväällä yhdeksän asukasta ennen kuin hoivakodin toimintavastuu siirtyi Ylä-Savon sote-kuntayhtymälle saman vuoden huhtikuussa. Yhteensä 12 hoivakodin asukasta kuoli koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kevään aikana. Myös hoivakodin henkilökuntaa sairastui.

Attendo on aiemmin huomauttanut, että koronaviruspandemia osui Kallionsydämeen varhaisessa vaiheessa.

Poliisin mukaan epäillyt kuolemantuottamukset, vammantuottamukset ja vaaran aiheuttamiset liittyivät koronaviruksen aiheuttamiin kuolemantapauksiin, sairastumisiin ja altistumisiin Kallionsydämessä.

Epäillyn työturvallisuusrikoksen osalta selvitettiin, toteutuivatko työturvallisuuslainsäädännössä määritellyt työnantajan vastuut ja velvollisuudet asumisyksikössä. Samalla tutkittiin myös hygieniamääräysten ja tartuntatautien leviämisen ehkäisyä koskevien ohjeiden noudattamista.

Epäillyn virkavelvollisuuden rikkomisen osalta selvitettiin Ylä-Savon sote-kuntayhtymän viranhaltijoiden tehtäviä Kallionsydämen asumisyksikön valvonnassa sekä siihen liittyvissä muissa vastuissa ja velvollisuuksissa. Lisäksi tutkittiin, oliko toiminnot järjestetty terveydenhuollon palveluiden järjestämisestä annetun lain edellyttämällä tavalla.

Lue myös:

    Uusimmat