Mainos

Kiukaan tausta valkoiseksi

Edellisellä viikolla tummensimme vanhan saunan seinä- ja kattopaneelit sävytetyllä puunsuojalla. Nyt samaa tilaa vaalennetaan: kiukaan takana oleva punaisesta, poltetusta tiilestä muurattu palomuuri valkaistaan kalkkimaalilla.

Kalkkimaalia on käytetty iät ja ajat niin sisällä kuin ulkona varsinkin erilaisten talousrakennusten seinien suojaamiseen. Jokainen suomalainen on tainnut nähdä kalkkimaalilla valkaistuja seiniä navetassa, karjakeittiössä tai maakellarissa. Se sopii kuitenkin mainiosti myös nykyaikaiseksi sisustusmaaliksi, kuten tässä tehdään – yksi käyttökohde voisi olla vakkapa takka.

Aine on ohutta, lähes veden kaltaista, ja se onkin sekoitettava ennen käyttöä todella huolellisesti. Sekoittaminen on sitten toistattava vähintään 50 minuutin välein, jotta maali varmasti pysyy tasaisena.

Kalkkimaali tulee levittää juuri tähän käyttöön tarkoitetulla luonnonharjaksista valmistetulla, pitkäkarvaisella harjalla. Tavallinen sivellin ei toimi tässä kunnolla.

Kun maalia aletaan vetää seinään, mieleen saattaa iskeä ensimmäisten vetojen jälkeen epäilys: pinta näyttää ensin vain kastuvan. Tulevasta valkoisuudesta saa korkeintaan kalpean aavistuksen. Tämä johtuu siitä, että valkea väri syntyy kalkin reagoidessa ilmassa olevan hiilidioksidin kanssa, ja reaktio ottaa aikansa: maali valkenee vähitellen ja pinta on valmis vasta kuuden tunnin jälkeen.

Varsinkin huokoinen pinta on hyvä maalata uudelleen vuorokauden kuluttua, kuten tässäkin teimme. Silloin saadaan aikaan tasainen pinta.

Kalkkimaali kestää sekä lämpöä että vettä. Mikä parasta, se ei halkeile eikä hilseile vaan lujittuu oikeaksi kalkkipinnaksi. Sitä ei tarvitse hioa ei raapia - vedetään vain uutta maalia päälle, kun ikä ja rasitus alkaa näkyä.

Kalkkimaali on emäksistä, joten maalarin on muistettava suojata silmät, kädet ja hengityselimet.

Lisätietoja:

Maatilan kalkkimaali

www.kirjovarit.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.