Mainos

Kirpparien pöytävuokrat korkeita - omille pääseminen vaatii ison myynnin

Kirpputorin myyntipöydästä saa maksaa viikkovuokraa pääkaupunkiseudulla jo yli 40 euroa. Siinä saa 50 sentin vauvanvaatteita myydä 80 kappaletta, ennen kuin pääsee omilleen. Muualla Suomessa hinnat ovat jopa puolet halvempia: Jyväskylässä ja Salossa kirpparit ilmoittavat pöytävuokran olevan noin kaksikymmentä euroa viikossa. Siltikin vauvanvaatteita pitäisi myydä kymmeniä, jotta omilleen pääsisi.

Harvalla kuitenkaan riittää tavaraa myytäväksi koko viikon ajaksi. Mutta yhden päivän vuokra se vasta kalliiksi tuleekin: ainakin pääkaupunkiseudulla yhden päivän pöytävuokra pyörii kahdenkymmenen euron tienoilla.

MTV3:n uutissivujen Facebook-sivuilla sekä internetin keskustelupalstoilla monet ovat kärmeissään korkeista pöytävuokrista. Ihmisiä harmittaa, että omat tavarat pitää hinnoitella paljon kalliimmaksi kuin itse haluaisi, jotta pöytävuokran pystyy saaduilla tuloilla maksamaan.

Toisaalta osa ihmisistä ymmärtää markkinavoimien jylläävän myös kirpputorimaailmassa.

- Olen myynyt kirppiksillä tavaroitani Jyväskylässä ja Helsingissä ja todennut, että hinnat ovat halvemmat muualla kuin pääkaupungissa. Niin kuin ne ovat kampaamoissa ja useissa muissakin asioissa, kirjoittaa yksi lukija.

Ratkaisu: oma kirpputori - tai sitten ei

Pöytävuokrien lisäksi osa kirpputoreista pyytää myös provisiota myydyistä tavaroista.

Kekseliäs kansalainen löytää heti tavan kiertää kalliin maksun: perustaa oman kirpparin omalle takapihalle tai läheiseen puistoon.

Kaikki mikä kuulostaa liian yksinkertaiselta ollakseen totta yleensä on sitä. Tämän vahvistaa myös poliisi.

- Jos ei omista maata, täytyy kirpputorin pitämiselle olla aina maanomistajan lupa, sanoo rikoskomisario Mikko Masalin Helsingin poliisista.

Omakotitaloasujille kirpputorin pistäminen pystyyn on siis helppoa, kerrostaloasujille ei. Toisaalta: omassa kotonaan saa kuka tahansa pitää kirpputorin.

- Eri asia on tietysti miten kauppa sitten käy, huomauttaa Masalin.

Tämän valossa voisi päätellä, että pääkaupunkiseudulla korkean pöytävuokran pyytäminen on perusteltua: vuokran maksamalla varmistaa, että nutuilla ja kipoilla on päivän aikana jopa tuhansia potentiaalisia ostajia.

Vaikka kansalaisilla ei olisi oikeutta pistää kirpparia pystyyn minne tahansa, valittamisen oikeus on ja pysyy.

- Alkuperäinen kirppari-idea on kadonnut, tyystin. Toisten vanhoja huonekaluja ja rättejä kalliimmalla kuin Ikeasta ja henkkamaukasta. Yleensä vieläpä alun perin ostettuna Ikeasta ja H&M:stä, kirjoittaa tuohtunut kirpparin kävijä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.