Kirjaväite: Pasi Mustosen kyseenalaiset puhelut paljastivat Noora Rädyn kohtalon – "Tiedäthän Pasi, että tuo ei ole totta"

Noora Rädyn ja päävalmentaja Pasi Mustosen riita kulisseissa oli Rädyn tuoreen elämäkertakirjan perusteella kaikkea sitä, miltä se julkisuudessa näyttikin. Sitkeä, katkera ja voittajia vailla oleva saaga päättyi tähtimaalivahdin kannalta rumasti, kun hän jäi rannalle Naisleijonien olympiajoukkueesta.

Jääkiekkomaalivahti Noora Rädyn ja päävalmentaja Pasi Mustosen välinen kiista eteni vuosi sitten niin eeppisiin mittoihin sekä kulisseissa että julkisuudessa, että tammikuussa päättyneen saagan ratkaisu näyttää jälkikäteen lähes vääjäämättömältä. Räty kertoo tuoreessa elämäkertakirjassaan Noora Räty – Leijonakuningatar (WSOY) seikkaperäisesti, miten hänen ja Mustosen välit ajautuivat täydelliseen umpikujaan ja julkisiin selkkauksiin.

Räty taustoittaa kirjassa suhdettaan Mustoseen, jonka kanssa ensimmäisiä erimielisyyksiä syntyi ensin jo syksyllä 2015, kun tuoreehko päävalmentaja pyysi Rätyä keskusteluun maajoukkueen toimintakulttuurista.

Mustosen sanat tuolloin löivät nuoren tähtivahdin ällikällä.

– Sun saavutukset Noora on vain sen ansiota, että sä olet pelannut hyvässä joukkueessa. Sun oma rooli ei ole koskaan ollut merkittävä, Mustonen latasi Rädyn mukaan.

Vaikeudet jatkuivat heti kevätkaudella 2016, kun polvivamman saanut Räty jäi sivuun maajoukkueturnauksesta, mutta toipui lopulta odotettua nopeammin kuntoon ja pelasi seurajoukkueensa riveissä KJT:n riveissä Suomi-sarjaa.

Tapauksesta luottamuksensa Rätyyn menettänyt Mustonen ei valinnut Rätyä kevättalven 2016 MM-kisoihin, mistä seurasi valtava kohu mediassa.

Tämä kaikki löi kuitenkin vain alkutahdit sille, miten Mustosen ja Rädyn sukset kiertyivät peruuttamattomasti ristiin viime vuonna.

"Nostat itsesi joukkueen yläpuolelle"

Kaikki alkoi kesällä 2021, kun Räty alkoi ymmärtää, ettei pysty valmennuskiireidensä vuoksi osallistumaan elokuussa järjestettävien MM-kisojen kesäleiritykseen. Räty kertoo palaverista, jossa Mustonen kävi läpi suunnitelmiaan maalivahdeille Räty, Meeri Räisänen, Anni Keisala.

– Keskustelun päätteeksi Pasi ilmoitti, että hän valitsee meidät kolme MM-kisoihin. Tässä vaiheessa minun olisi varmaan jo pitänyt havahtua MM-kisojen ja töideni yhdistämisen mahdottomuuteen, mutta en tehnyt niin, Räty kertoo.

Lopulta Räty sai kerrottua valmennuskiireidensä estävän leirille osallistumisen. Viime hetken ilmoitus selvästi sapetti Mustosta, jolle oli samalla itsestään selvää, ettei Rätyä valita myöskään kisoihin, vaikka tämä tarjoutui saapumaan paikalle Calgaryyn vaikka kolmosvahdin rooliin.

Syksyllä soppa sakeni entisestään, kun Räty hämmensi sitä esiintymällä MTV:n viihdeohjelmassa Penkinlämmittäjät. Käsikirjoitettu vitsi huonoista väleistä Pasi Mustosen kanssa ja arvuuttelu olympiapaikan menettämisellä nähtiin maajoukkueen johdossa vakavana ylilyöntinä.

 – Markkasen tilanne on vähän kuin omat maajoukkuekuvioni. Kommunikointi tökkii päävalmentajan kanssa ja mietin tässä, saisiko vielä yhden mahdollisuuden näyttää. Ilmeisesti neljät olympialaiset ja yhdeksät MM-kisat ei riitä näytöiksi, minä veistelin, Räty muistelee heittoaan.

Mustonen ei valinnut Rätyä mukaan syksyn Kanada-harjoituspeleihin ja ripitti tätä myöhemmässä tapaamisessa tapahtuneesta.

– Kun sä esiinnyt mediassa ja puhut siellä maajoukkueen asioista, niin sä yrität sillä valita itsesi joukkueeseen ja nostat itsesi joukkueen yläpuolelle. Joukkueurheilijana esiintyminen julkisuudessa on itsensä jalustalle nostamista, Mustonen sanoi Rädyn kirjan mukaan.

Räty kertoo pahoitelleensa esiintymistään, mutta Mustosta asia jäi hänen tulkintansa mukaan edelleen sieppaamaan.

– Pasin mukaan minun toimimiseni julkisuudessa ei sopinut naisten maajoukkueen toimintatapoihin. Pidin Pasin vaatimuksia ja väitteitä kohtuuttomina ja hänen toimivaltaansa kuulumattomina, mutta lupasin silti olla omalta osaltani enää kommentoimatta maajoukkueen asioita mediassa.

Mustoselta kohulausunto MTV Urheilulle

Marraskuun alussa oli Mustosen vuoro sortua virhearvioon julkisesti. Päävalmentaja syytti maalivahtia jopa lain rikkomisesta, kun tämä oli kieltäytynyt maajoukkuekutsusta työkiireidensä perusteella.

– Hän rikkoi opetusministeriön lainsäädäntöä. Minä päävalmentajana oletin, kuten laissa ja määräyksissä lukee, että apurahaurheilijan on aina oltava maajoukkueen käytössä. Minä poloinen uskoin sitä. Tuli yllätyksenä, että joku saa ja voi kieltäytyä, Mustonen totesi MTV Urheilulle.

Räty oli Mustosen virheellisestä lausunnosta käärmeissään.

– Yritin aluksi olla välittämättä, mutta lopulta ymmärsin itsekin, miten vakavasta syytöksestä oli kyse. Olin käärmeissäni, etenkin kun julkisuudessa asti kinattiin nyt osallistumisestani sellaisen kauden MM-kisoihin, jolloin en ollut edes hakenut ja saanut apurahaa. Yhtä vakavaa oli mielestäni se, kuinka valta-asemassa oleva päävalmentaja koki oikeudekseen hyökätä yksittäistä pelaajaansa vastaan julkisuudessa – kaiken lisäksi vain kolme kuukautta ennen jokaisen urheilijan ja koko maajoukkueen suurinta tavoitetta ja kesken valintaprosessia.

Tapausta selvitettiin Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan koolle kutsumassa kokouksessa, jossa paikalla oli liiton johdon lisäksi myös pelaajayhdistyksen edustaja. Mustonen pyysi puheitaan anteeksi Rädyltä, mutta ilma vaikutti yhä kaikkea muuta kuin puhdistuneelta.

Palaverin jälkeen lähdimme Pasin kanssa yhdessä toimistolta. Hississä yritin kysellä häneltä, miten joukkueen treenit olivat menneet.

– Tsemppiä peliin! Ottakaa voitto kotiin, minä toivotin iloisesti.

– Mene takaisin arkeen, Pasi vastasi ja poistui.

"Pasi yritti vakuutella heidät omien valintojensa taakse"

Joulukuussa Räty vaikutti saavan aidon sauman taistella paikastaan olympialaisissa, kun hänet valittiin mukaan Naisleijonien leirille Vierumäelle. Mustosen kanssa välit olivat kuitenkin kirjan perusteella edelleen jäätävät.

– Siellä Pasi sanoi minulle ensimmäisenä päivänä moi ja toisena päivänä hän kyseli polvituestani. Mitään muuta hän ei minulle sanonut koko viikon aikana edes silloin, kun otimme ruokalan linjastosta samaan aikaan aamupalaa ja toivotin hänelle iloisesti huomenta. Hän käveli pois. En vaatinut erikoiskohtelua, mutta kaiken tapahtuneen jälkeen olisin silti odottanut valmentajalta jotain muuta, Räty kuvailee.

Kaukalossa Rädyllä kulki, sillä hän loisti ja piti nollan Tshekkiä vastaan. Samaan aikaan hän kuitenkin varautui huonoihin uutisiin, koska oli saanut kuulla Anni Keisalan, Meeri Räisäsen ja Eveliina Suonpään kuulleen maajoukkuejohdolta olympiavalintaan viittaavaa puhetta.

Lisäksi Mustonen oli Rädyn mukaan soitellut muille maajoukkueen pelaajille ja kysellyt heiltä nimenomaan Rädystä.

– Pasi oli kysynyt toisilta pelaajilta pitäisikö minut valita joukkueeseen ja perustellut sitten pelaajille, miksi hänen mielestään ei. Hän oli vedonnut muun muassa siihen, etten olisi hyvä joukkuekaveri.

Räty kertoo erään pelaajan väittäneen Mustosta vastaan.

– Tiedäthän Pasi, että tuo mitä sä sanot Noorasta ei ole totta, yksi maajoukkuepelaajista sanoi Rädyn mukaan.

– Pelaajille jäi olo, että Pasi yritti vakuutella heidät omien valintojensa taakse. Minulle he sanoivat, etteivät enää uskoneet valintaani.

"Uhkailetko sä mua Noora?"

Räty sai lopulta kuulla valitsematta jättämisestään 17. tammikuuta, kun Mustonen kutsui hänet valmentajien koppiin Espoon Metro-areenalla järjestettyjen harjoitusten yhteydessä.

Mustonen kertoi Rädyn jääneen olympiajoukkueen ulkopuolelle, koska Anni Keisala oli valmennuksen suosikki ykkösmaalivahdiksi, eikä Mustonen halunnut Rätyä joukkueeseen varavahdin rooliin.

– Anni on noussut pelaamisessa uudelle tasolle. Totta kai hänen pitää olla Pekingissä. Mutta miten te pystytte perustelemaan sen, että Meeri Räisänen ja Eve Suonpää ovat parempia kakkos- ja kolmosmaalivahdeiksi kuin minä? Räty kertoo sanoneen.

Mustosen valintakriteereistä ja syksyn käytöksestä kimpaantunut Räty siirtyi tapaamisessa hyökkäysmoodiin.

– Ymmärrätkö Pasi, että mä olisin voinut tehdä sua vastaan rikostutkintapyynnön kunnianloukkauksesta? minä palasin syksyn tapahtumiin, Räty kertoo.

– Uhkailetko sä mua Noora? Vesku (maalivahtivalmentaja Vesa Virta), sä todistat, että Noora uhkailee mua, Mustonen vastasi Rädyn mukaan.

Mustonen yritti samassa tilanteessa tarjota Rädylle vielä paikkaa kotiin jäävänä ykkösmaalivahdin varavahtina. Jos Keisalalle sattuisi jotain, Räty korvaisi hänet Pekingissä. Rooli ei kelvannut Rädylle.

– Luuletko sä, että mä voisin ikinä enää pelata sun johtamassa joukkueessa, kun sä olet pitänyt mua näin kauan löysässä hirressä, vaikka olet tiennyt, mitä tulet tekemään?

Valmentajien kopin oven lähtiessään kiinni paiskannut Räty päätti samalla 17 vuotta kestäneen uransa Suomen maajoukkueessa.

Artikkelin lainaukset on otettu torstaina ilmestyneestä elämäkertakirjasta Noora Räty – Leijonakuningatar (WSOY).

Lue myös:

    Uusimmat