Kirjatut hautajaistoiveet helpottavat omaisten toimia kuoleman jälkeen

Omaisten on helppo toimia hautajaisvalmisteluissa, kun heillä on vainajan jättämä toivelista, kertoo Da-Pu Hautauspalvelun omistaja Saija Dahlström. Keskimäärin hautajaisista ja muista kuolemaan liittyvistä asioista tulee kustannuksia lähes 4000 euroa. Nykyasiakkaat osaavat jo vertailla tämänkin palvelun hintoja.

Kun puoliso on kuollut, leski ei yleensä joudu asioimaan hautaustoimistossa yksin, vaan hänellä on mukanaan apua, esimerkiksi lapset.

– Kun toinenkin vanhempi sitten kuolee, lapset hoitavat järjestelyt keskenään. Jos vainajalla ei ole lähiomaisia, edunvalvojat hoitavat hautajaisasiat. Joku sukulainen pyritään kuitenkin aina löytämään, Saija Dahlström sanoo.

Hänen mukaansa on harhaluulo, että vanhemmat ihmiset olisivat muita paremmin valmistautuneita esimerkiksi puolisonsa kuolemaan.

– Ihmiset ovat aina järkyttyneitä, kun kohtaavat kuoleman. Jos toinen on sairastanut pitkään ja on ollut tiedossa, että parempaa päivää ei ole tulossa, asia voi olla helpompi hyväksyä. Mutta eivät ihmiset silloinkaan haluaisi luopua rakkaastaan.

– Kuolema tulee aina yllätyksenä. Itse olenkin sanonut aina, että se, joka lähtee täältä saappaat jalassa, on onnellinen. Ne, jotka jäävät, ovat surun murtumia. Itse toivon, että lähtisin saappaat jalassa, enkä joutuisi mihinkään laitokseen, Dahlström toteaa.

Ohjeet helpottavat omaisten toimintaa

Dahlströmit ovat pitäneet hautauspalveluaan Oulun seudulla vuodesta 1992. Kuolemaan ei kuitenkaan koskaan totu.

– Se määrätty rytmi asioihin tulee, mutta tottumusta ei. Meillä on monesti neuvojan rooli. Esimerkiksi sunnuntaina meille soitettiin, että mitä tehdä, kun henkilö on yllättäen kuollut kesämökille. Ei ihminen voi tietää, mitä silloin pitää tehdä, joten pyrimme parhaan kykymme mukaan neuvomaan.

Helpointa omaisille on, jos vainaja on jättänyt valmiin listan toiveistaan hautajaisten ja muiden järjestelyjen suhteen.

– Esimerkiksi tätini oli laittanut kaiken paperille: minkälaisen arkun hän haluaa, pidetäänkö suuret vai pienet hautajaiset ja ketä kutsutaan. Silloin omaisten on helppo toimia. Itsekin olen laatinut lapsilleni täydet neuvot, mitä heidän pitää tehdä, kun minusta aika jättää.

Saija Dahlström paljastaa toiveistaan sen verran, että niihin kuuluu tuhkaus.

– En ole koskaan tykännyt olla ahtaassa paikassa, enkä halua olla siellä viimeisellä matkallanikaan. Kun on tuhkattu, niin sen jälkeen on myös vapaa, Dahlström perustelee.

Hän kertoo tuhkauksen myös olevan yleistymään päin.

– Se on yleistynyt koko ajan ainakin Oulun seudulla. Ja tulee varmasti lisääntymään entisestään, kun ei enää ole hautapaikkoja. Tuhkauurnia mahtuu nimittäin monta yhteen hautapaikkaan.

Hintatietoisuus on lisääntynyt

Entisaikaan asiakkaat eivät liiemmin vertailleet hautaustoimistojen hintoja. Nykyään hintatietoisuus on lisääntynyt myös omaisen kuoleman kohdatessa.

– Tänä päivänä ihmiset vertailevat hintoja ja tekevät vasta sitten päätöksensä. Aina, kun tulee jokin ohjelma hautaukseen liittyvistä asioista, puhelimessa tiedustellaan hintoja vielä pitkän aikaa.

Edullisimmillaan arkun ja kuljetukset voi saada 700 eurolla, mutta siihen ei sisälly mitään muuta, esimerkiksi pitopalvelua. Yleisesti ottaen keskihintainen arkku on suosituin.

– Pyrin siihen, että olen rehellinen ja tiedustelen kautta rantain vainajan varallisuutta. Siitä tietää, minkälaista arkkua esimerkiksi aletaan katsoa, Dahlström kuvailee.

Kuolema maksaa keskimäärin lähes 4000 euroa

Arkku 1000 euroa

Kukkalaite arkun päälle noin 75 euroa

Nimen kaiverrus hautakiveen vähintään 250

Vainajan kuljetus 150-300 euroa

Muistotilaisuus (50 henkeä) vähintään 1200 euroa

Muistotilaisuuspaikan vuokra (seurakuntakohtainen, joissakin ilmainen) noin 150 euroa

Hautapaikka (seurakuntakohtainen, joissakin ilmainen) 200 euroa

Työt hautapaikalla noin 140 euroa

Perunkirjoitus 300 eurosta ylöspäin

Kuolinilmoitus lehdessä 300- 1000 euroa

Yhteensä 3765

Hinnat ovat keskimääräisiä hintoja. Hinta-arvion antoi Saija Dahlström Da-Pu Hautauspalvelusta.

Lue myös:

    Uusimmat