Kirjapaljastus: Jani Toivola löysi lapsensa äidin netistä – vastasi tuntemattoman naisen ilmoitukseen

Jani Toivola hankki lapsen naisen kanssa, jota hän ei tuntenut entuudestaan.

Kansanedustaja Jani Toivola kirjoittaa tänään julkaistussa kirjassaan Musta tulee isona valkoinen (Siltala), että hän on aina tiennyt haluavansa isäksi.

Homoseksuaalisuutensa takia Toivola on myös tiedostanut sen, että toteuttaakseen tämän haaveensa hänen on pitänyt olla avoin kaikille mahdollisuuksille, sillä valinnanvaraa lapsen saamisen suhteen ei juurikaan ole.

Nyt Toivola on isä pian kolme vuotta täyttävälle tyttärelleen, jota hän kutsuu julkisesti ”Pantteriksi”. Kirjassa Toivola avaa prosessia, joka johti lapsen saamiseen. Hänelle vinkattiin tuntemattoman naisen internetiin jättämästä ilmoituksesta, jossa tämä etsi miestä tai miesparia lapsensa isäksi.

– Hän ei halunnut parisuhdetta, mutta perheen hän halusi. Sellaisen perheen, jossa isä tai isät olisivat pääasiallisia huoltajia ja äiti viikonloppuvanhempi – nainen halusi tiiviin suhteen lapseen, muttei päivittäistä arjen jakamista hänen kanssaan. Minulle taas oli ollut aina selvää, että haluaisin asua yhdessä lapseni kanssa ja olla häntä joka hetki mahdollisimman lähellä, Toivola kirjoittaa.

Ajatus pelotti

Toivola päätyi vastaamaan naiselle ja tapaamaan hänet. Ensitapaamisen jälkeen Toivola ja Kirsi-niminen nainen tapasivat toisiaan useiden kuukausien ajan ja keskustelivat kaikesta mahdollisesta.

– Tuntui hienolta jakaa ajatuksia ihmisen kanssa, joka ymmärsi lapsenkaipuuni, tajusi mistä puhun. Hän ymmärsi myös sen, miten erityinen tämä hetki oli minulle homoseksuaalisena miehenä, joka oli aina halunnut vanhemmaksi ja kipuillut asian kanssa monella eri tavalla vuosien ajan, Toivola muistelee.

– Ajatus lapsen hankkimisesta tuntemattoman ihmisen kanssa, sellaisen johon minulla ei ollut romanttista suhdetta, oli aina tuntunut vieraalta ja pelottavalta. Jopa ajatus siitä, että hankkisin lapsen läheisen ystävän kanssa, oli etäinen, hän kuitenkin myöntää.

Lopullisen päätöksen Toivola ja Kirsi tekivät eräänä iltana odottaessaan junaa. Toivola oli viettänyt päivän toisella paikkakunnalla asuneen Kirsin luona ja oli palaamassa kotiinsa Helsinkiin.

– Junan lähtöön oli neljä minuuttia, kun halasimme toisiamme ja päätimme, että meistä tulisi perhe jos luoja suo. Saman vuoden loppupuolella jo odotimme tyttäremme syntymää. Miten nopeasti asiat voivatkaan muuttua aivan täydellisesti.

Kun lapsi sitten syntyi, Toivolasta tuli lähivanhempi ja yksinhuoltaja. Hän jäi pois kansanedustajan työstään ”äitiyslomaan verrattavissa olevalle vapaalle”.

Toivola kuvailee kirjassa, että hänelle teki hyvää irtautua tyttärensä vuoksi vuodeksi vaativasta eduskuntatyöstä.

– En ole eläessäni leiponut tai kävellyt niin paljon kuin tuon vuoden aikana. Päiviä oli loputtomasti, ja samalla kaksitoista kuukautta meni hetkessä. Muistan kaiken ja kuitenkaan en mitään. Vauvakirja odottaa edelleen täyttämistä ja kännykän vauvakuvat ovat siirtämättä kovalevylle. 

Jani Toivolan kirja Musta tulee isona valkoinen (Siltala) ilmestyy ensi viikonloppuna.

Lue myös:

    Uusimmat