Kirjailija Tiina Nopola paljastaa, mistä Risto Räppääjä sai alkunsa: "Meillä oli viritelmä rummuttavasta pojasta, joka ei silloin vielä räpännyt"

Uusi Risto Räppääjä valkokankaille ilman Sinikka Nopolaa 10:42
Katso video! Kirjailija Tiina Nopola ja ohjaaja Maria Sid kertovat tuoreesta Risto Räppääjä -seikkailusta!

Uusin Risto Räppääjä ja villi kone -elokuva on jo yhdeksäs valkokankaalla nähtävä Räppääjä-seikkailu.

Risto Räppääjä -seikkailut ovat kuuluneet suomalaisten lapsiperheiden arkeen jo usean vuoden ajan. Nyt punatukkainen Räppääjä palaa valkokankaille Risto Räppääjä ja villi kone -elokuvassa. Elokuvan ohjaaja Maria Sid sekä suositun kirjasarjan yhdessä sisarensa kanssa kirjoittanut Tiina Nopola vierailivat MTV:n Huomenta Suomessa kertomassa pian ensi-iltansa saavasta seikkailusta.

Kaksikko kertoo odottavansa innolla elokuvan vastaanottoa. Nopola ja Sid kertovat, että tarinan mukaan määräytyy se, mikä Räppääjä-seikkailu päätyy milloinkin elokuvaksi.

– Tässä elokuvassa on tärkeä aihe, koska nyt käsitellään peliriippuvuutta. Räppääjä sekoaa siihen ja unohtaa kaiken muun, Nopola kertoo.

Nopolan mukaan elokuvan musiikin säveltäneellä Iiro Rantalalla on myös suuri merkitys siihen, miksi juuri kyseinen seikkailu päätyi valkokankaalle.

– Iiro Rantala sanoi jo monta vuotta sitten, että Risto Räppääjä ja villi kone pitäisi tehdä elokuvaksi, hän sanoo.

Sid jatkaa kertomalla, että musiikilla on iso merkitys elokuvassa ja hän halusikin käsitellä elokuvan teemaa nimenomaan musiikin kautta.

– Mietin, mikä kuvastaisi sitä, että riippuvuus lähtee liikkeelle ja päätin, että se on musiikki. Tämä on musikaalielokuva ja on aika haastavaa saada dramaturgia menemään eteenpäin niin, ettei ole vain laulunumeroita.

– Alun perin tämä tehtiin näytelmäksi vuonna 2009 Helsingin kaupunginteatteriin ja siinä oli jo Rantalan säveltämiä lauluja, Nopola lisää.

Edesmenneen sisaren poika on Risto Räppääjän esikuva

Lukuisia Risto Räppääjä -kirjoja julkaissut Nopola on kirjoittanut suositut kirjat yhdessä edesmenneen sisarensa Sinikka Nopolan kanssa. Sinikka Nopola menehtyi vaikeaan sairauteen vuonna 2021. Tiina Nopola paljastaa, että Risto Räppääjän tarina on alun perin saanut alkunsa sisarensa pojasta.

– Ensimmäinen kirja julkaistiin vuonna 1997 ja sen nimi oli Hetki lyö, Risto räppääjä. Ylen Pikku kakkonen pyysi meiltä animaatiohahmoa ja silloin meillä oli viritelmä rummuttavasta pojasta, joka ei silloin vielä räpännyt, Nopola kertoo.

– Teimme Pikku kakkoselle animaatiokäsikirjoituksia ja siellä se tarina lähti. Sen jälkeen teimme ensimmäisen kirjan, hän jatkaa.

Nopola kertoo, että vaikka lähtökohtaisesti sisarukset kirjoittivat kirjasarjaa lapsille, niin samalla he kirjoittivat tarinoita myös itselleen.

– Kirjoitimme sellaisia tekstejä, mistä itse pidimme ja mitä itse olisimme halunneet myös lukea. Kuuntelimme rytmiä ja luimme tekstejä aina myös ääneen, Nopola sanoo.

Nopola ei osaa sanoa, kuinka monta Risto Räppääjä -seikkailua vielä tulevaisuudessa tullaan kokemaan, mutta paljastaa, että kirjoituksia on olemassa valmiina pöytälaatikossa.

– Olen löytänyt ja varmaan tulen löytämään keskeneräisiä kirjoituksia, joita olemme tehneet. Haluan, että meidän yhteiset tekstimme tallentuvat, joten aika näyttää, Nopola sanoo.

Risto Räppääjä ja villi kone saa ensi-iltansa perjantaina 17. helmikuuta.

Katso alla olevalta videolta, kuinka kirjailija Tiina Nopola kertoo Risto Räppääjän esikuvasta!

Kirjailija Tiina Nopola kertoo, miten rakastettu Risto Räppääjä -hahmo syntyi 1:08

















Lue myös:

    Uusimmat