Kirjailija Panu Rajala määrättiin lähestymiskieltoon mökkinaapurin häirinnästä – "Absurdi tragifarssi"

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on määrännyt kirjailija ja emeritusprofessori Panu Rajalan lähestymiskieltoon mökkinaapuriaan kohtaan.

Lähestymiskieltoa haki nainen, jolla on loma-ajan asunto lähellä Rajalan kesäasuntoa Hämeenkyrössä. Hän kertoi oikeudelle, että Rajala oli häirinnyt häntä fyysisesti sekä käynyt luvatta hänen kiinteistöllään.

Jo ennen lähestymiskieltohakemukseen johtaneita tapahtumia Rajala oli naisen mukaan lausunut seksuaalisväritteisiä kommentteja, mutta viime syksynä häirintä oli muuttunut fyysiseksi, kun mies oli koskenut häntä sopimattomasti saunassa.

Naisen mukaan Rajala ei ollut pyytänyt tekoaan anteeksi, vaan suhtautunut siihen ylimielisesti. 

Rajala kertoi oikeudelle antamassaan kirjallisessa vastauksessa, että "intiimialueiden" hyvin lievä koskettelu tapahtui perinteisen saunomisen ja selänpesun yhteydessä. Hänen mukaansa nainen oli osallistunut saunomiseen vapaaehtoisesti.

Rikosilmoitus ei johtanut mihinkään

Tapahtumien jälkeen nainen oli kieltänyt Rajalaa tulemasta hänen loma-asuntonsa tontille. Rajala oli kuitenkin käynyt paikalla kiellosta huolimatta syksyn aikana.

Nainen oli tehnyt rikosilmoituksen, mutta syyttäjä piti rikosta sen verran vähäisenä, ettei asiassa nostettu syytettä. Nainen teki tutkintapyynnön myös koskettelusta, mutta se ei johtanut edes esitutkintaan.

Loppuvuoden aikana Rajala oli naisen mukaan lähestynyt häntä vielä kirjein ja kortein. Naisen mukaan Rajalan tarkoituksena oli ärsyttää. Lisäksi naisen kuva oli laitettu Rajalan blogiin viime vapun aikaan. Kuva on sittemmin poistettu.

Naisen mukaan Rajala oli myös kulkenut toukokuussa hänen kiinteistöllään. Käynnit olivat tallentuneet valvontakameraan. Käyntejä oli neljä.

Nainen haki lähestymiskieltoa näiden kertojen jälkeen.

Näin Rajala puolustautui

Rajala kommentoi kirjallisessa vastauksessaan, että hän oli käynyt tontilla syksyllä ja keväällä, koska oli hakenut omia tavaroitaan paikalta. Kerran hän oli etsinyt laiturin kadonneita rappusia. Mökki oli hänen mukaansa tuolloin ollut tyhjillään. 

Rajalalla oli asiaa paikalle, koska mökki oli aiemmin ollut hänen omistuksessaan, ja hänellä oli kertomansa mukaan myös kulkuoikeus pihan poikki.

Kaksi korttia ja joulukirjeen Rajala oli kertomuksensa mukaan lähettänyt lepytyksen ja sovinnonteon merkeissä. Ne oli hänen mukaansa tulkittu väärin. Blogiin ladattu tunnistamaton varjokuva puolestaan oli hänen mukaansa erehdyksissä linjoilla vain pari tuntia. 

"Häiritsi rauhaa"

Käräjäoikeuden mukaan Rajamäki häiritsi naisen rauhaa. Oikeus määräsi Rajalan laajennettuun lähestymiskieltoon. Tuomion perusteluna oli naisen uskottava kertomus sekä muu näyttö, kuten valvontakameranauhat.

Rajala itse ei saapunut oikeuteen selvittämään asiaa. Hän ei oikeuden mukaan ole vastustanut lähestymiskieltoa, mutta on pitänyt kiellon perusteita liioiteltuina.

Laajennettu lähestymiskielto tarkoittaa, ettei Rajala saa tavata naista, eikä ottaa tähän muulla tavoin yhteyttä tai edes yrittää sitä. Kiellettyä on myös seuraaminen tai tarkkaileminen. Rajala ei myöskään saa oleskella naisen vapaa-ajan asunnolla.

Lähestymiskielto on voimassa heti ja päättyy vuoden päästä. Jos Rajala rikkoo kieltoa, hänet voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen korkeintaan vuodeksi. Halutessaan Rajala voi vielä yrittää hakea tuomioon muutosta hovioikeudesta.

MTV Uutiset tavoitti Rajalan, joka ei ollut halukas kommentoimaan käräjäoikeuden ratkaisua. Hänen mukaansa kyse on kuitenkin yksityisasiasta, ja tapahtunutta on liioiteltu.

– Tämä on absurdi tragifarssi. Sen enempää en kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat