Kirja: Avicii lähetti muutama päivä ennen kuolemaansa iloisia viestejä – yksi puhelu paljasti hälyttävän tilanteen hetkeä ennen kuolemaa

1:02
Aviciin äkillinen kuolema järkytti maailmaa vuonna 2018.

Ruotsalainen musiikkituottaja ja DJ Avicii menehtyi yllättäen 20. huhtikuuta vuonna 2018.  Tiistaina 16.11. Suomessa julkaistu, muusikon tarinan kertova elämäkerta paljastaa uutta tietoa artistin elämän traagisista viimeisistä päivistä.

Ruotsalainen musiikkituottaja ja DJ Avicii, oikealta nimeltään Tim Bergling, menehtyi tehtyään itsemurhan 20. huhtikuuta 2018 järkyttäen ihmisiä ympäri maailman. Huippusuositun DJ:n tarinan kertova, journalisti Måns Mosessonin kirjoittama elämäkerta Tim – Aviciin elämäkerta (Johnny Kniga) julkaistiin Suomessa tiistaina 16. marraskuuta.

Kirjassa kerrotaan uutta tietoa muusikon elämän viimeisistä viikoista sekä tilanteesta, jolloin Berglingin vanhemmat saivat tiedon poikansa menehtymisestä.

Huhtikuun 16. päivä vuonna 2018, vain muutama päivä ennen Berglingin kuolemaa, tämän entinen terapeutti Paul Tanner sai muusikolta hälyttävän puhelun ollessaan Dubaissa. Tanner kuuli heti, että entisellä potilaalla on jokin hätänä.

– Mä en voi hyvin, Bergling sanoi puhelimeen.

– Mua hämmentää, Paul, hän jatkoi.

Bergling oli itse juuri palannut autiomaahan tehdyltä reissulta, ja päättänyt jäädä vielä muutamaksi viikoksi Lähi-idässä sijaitsevaan Omaniin uusien tuttavuuksiensa kanssa.

Aika oli kulunut uiden, veneretkellä ja drinkkejä siemaillen. Useat turistit olivat tunnistaneet Timin hotellissa ja Tim oli katsonut hymyillen kameraan kuvissa, jotka sitten oli ladattu Instagramiin kaikkien katsottaviksi. Hän oli taas Avicii, maailmantähti, ei Tim. Eräänlainen kuvajaisensa, joka seurasi mukana, mihin hän menikin.

Etsi elämän tarkoitusta

Meditoimalla ongelmiaan hoitanut Bergling kertoi ex-terapeutilleen elävänsä erityisen mullistavaa ajanjaksoa. Muusikko oli purkanut mietteitään puhelimensa muistiinpanoihin.

Bergling kertoi Tannerille haluavansa tavallisen elämän tyttöystävineen ja perheineen. Samaan aikaan hän kertoi kuitenkin haaveilevansa valaistumisesta sekä tarpeestaan auttaa maailmaa. Että hänen elämällään täytyisi olla tarkoitus.

Keskustelua jatkaessaan kaksikolle valkeni, että he olivat vain tunnin lentomatkan päässä toisistaan. Tanner kutsui Berglingin luokseen Dubaihin, jotta he voisivat keskustella Berglingin mielen myllerryksistä kasvotusten. Bergling suostui ehdotukseen.

Pian puhelun jälkeen Bergling viestitti ex-terapeutilleen fantastisesta meditaatiokokemuksestaan, josta hän oli kirjoittanut muistiinpanoja kaksikon tapaamista varten. Tanner tunsi huojentuneisuutta entisen potilaansa voinnin kohennuttua. Bergling lupasi saapua Dubaihin maksimissaan viikon päästä ja soittaa heti aikataulun varmistuttua.

Puhelu, joka muutti kaiken

Samankaltaisia positiivissävytteisiä viestejä olivat saaneet myös Berglingin vanhemmat, Anki Lidén ja Klas Bergling. Anki oli muun muassa viestittänyt pojalleen ylistäen tämän uusia kappaleita, joihin Bergling oli vastannut vain neljä päivää ennen kuolemaansa kertomalla äidilleen rakastavansa tätä.

Anki ilahtui viestin sävystä. Tim oli äskettäin lähettänyt kultaisen viestin Ankin syntymäpäiväksi ja kertonut voivansa paremmin kuin pitkiin aikoihin. Olo oli itsevarma, Tim oli kirjoittanut.

Päivä ennen muusikon traagista kuolemaa tämän huojentuneiden vanhempien mielen valtasi huoli. Berglingin isä Klas sai tuntemattomasta numerosta puhelun. Soittaja esittäytyi Ameriksi ja kertoi olleensa mukana hiljattain tehdyllä autiomaaretkellä. Amer oli tarjonnut Omaniin jääneelle Berglingille yösijaa sukunsa maatilalta.

Kävi kuitenkin ilmi, että Amerilla oli soittoonsa toisenlainen syy. Viime vuorokausien aikana hän oli alkanut huolestua vieraansa hyvinvoinnista.

Tim oli muuttunut passiiviseksi ja sisäänpäin kääntyneeksi. Amer kertoi merkittävimmän havaintonsa: hänen vieraansa ei ollut syönyt pitkään aikaan ja oli käynyt aina vain hiljaisemmaksi.

Muusikko oli Amerin mukaan viettänyt tunteja istuen samassa kohdassa meditoiden uima-altaalla. Bergling ei ollut puhunut mitään hänelle keskustellessa, vaan ennemmin kirjoittanut vastauksensa.

Samassa puhelussa Amer kertoi Klasille, että Bergling oli satuttanut itseään. Haava ei ollut syvä, mutta muusikko oli käynyt paikattavansa sairaalassa.

20. huhtikuuta 2018 Berglingin vanhempien oli tarkoitus lentää Omaniin varmistaakseen poikansa olevan kunnossa. Aamun aikana kävi ilmi, että oli jo liian myöhäistä.

Ennen lounasaikaa puhelin soi. Klas vastasi. Hän seisoi hiljaa, tuijotti eteensä, ymmärsi heti soittajan äänensävystä, mitä oli tapahtunut. Kaikki oli hyytävän selvää. Silti ääni toisti asian, sanoi sanat joita ei olisi kuulunut olla olemassakaan.

Valkea kylä vuorilla, Klasin vaelluskohde parin päivän takaa, oli sumun peitossa.

Hän kuunteli, ymmärsi. Oli liian myöhäistä.

Aviciina tunnettu Tim Bergling oli kuollessaan vain 28-vuotias. Bergling haudattiin Tukholmassa sijaitsevalle Skogskyrkogårdenin hautausmaalle kesäkuussa 2018. Edesmenneen muusikon tunnetuimpia hittejä ovat muun muassa Wake Me Up, Waiting for Love ja Levels.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja